Évadzárás premierrel az Operaházban

Történetében első alkalommal tűznek műsorra Vivaldi-operát a Magyar Állami Operaházban: a Farnace még sosem csendült fel idehaza, így Anger Ferenc színrevitelében magyarországi bemutatót is ünnepelhet június 12-én a közönség. A címszerepben a katalán származású Xavier Sabata, korunk egyik legfelkapottabb kontratenorja lép színpadra – írja a Kultúra.hu.

A portálon megjelent írás szerint a csaknem 80 operát jegyző Vivaldi egyik kedvence volt a Farnace, amelynek eredeti, 1727-es bemutatójára írt kottája nem maradt fenn, később azonban több változatban is játszották a művet, ezekből kétféle maradt meg az idők során, az operaházi bemutatóra pedig elkészült a „két és feledik” változat Anger Ferenc rendező és Németh Pál fuvolaművész-karmester, a produkció dirigense, zenei vezetője átiratában.

Az Opera évadának egyik legizgalmasabb zenei vállalkozásaként jegyzett bemutatóról annyi tudható, hogy a Farnace a múltbeli sérelmek operája – a valódi konfliktus már a darab kezdete előtt lezajlott, és a közönség a történet legvégét, a megoldást láthatja a színpadon. „Ez egy családi történet politikai környezetbe ágyazva: nagyon mellbevágó és nagyon tragikus” – nyilatkozta a rendező, Anger Ferenc.

A bemutató után még három előadást láthat a Vivaldi-kedvelő közönség júniusban az Operaházban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.