Európa a Millenárisra költözik

EU-információs központ, könyvtár, vitafórum, koncert- és kiállítótér nyílik január 8-án, a budai Millenárison - szóval „méltó uniós találkahely" soros elnök­ségünk hónapjaira.

Megítélés kérdése, vajon büszke volna-e Ganz Ábrahám mindarra, ami 2001 óta az egykori Ganz és Társa Vasöntő és Gépgyár Rt. második kerületi telephelyén zajlik. Vagy épp, hogy megfordulna a sírjában, ahová pedig túlfeszített tempójú élete elől önként menekült. Mert bár megnyitásától fogva nagyot álmodtak a régi Ganz-telepen kialakított Millenáris Park vezetői, a helynek máig nem sikerült valódi funkciót és igazi arculatot találni.

Kezdődött 2001-ben az eredetileg millenniumi programnak szánt, kétmilliárd forintért összehozott Álmok álmodói kiállítással. Egy ideig ugyan ment a huzavona arról: valóban megért-e ennyit saját leleményességünk bemutatása, a pénzköltés jogosságáról folyó vita azonban néhány hónap alatt kifújt. Következett az - 2004 elején -, hogy a Miniszterelnöki Hivatal az informatikai tárcának adta át az ingatlant, s hamar kiderült, hogy az új gazda sem sokkal kevésbé nagyravágyó. Igaz, a megnyitás előtti utolsó pillanatokig titkolózásba burkolózó Jövő Háza mindössze néhány százmillióba került. (Töredékébe annak a másfél milliárdnak, amelyet a Fidesz-kormány alatt cseppet elkapkodva megépített, s a korabeli sajtóhírek szerint eleve privatizációra szánt kiállítócsarnokok korszerűsítésére kellett az idő tájt költeni. Plusz 300 millió, amit a Csodák Palotája Millenárisba költöztetésére kellett kifizetni.)

Aztán ment a méta arról, hogy a Lövőház utcai komplexumot valójában Millenárisnak vagy Jövő Háza Parknak kell-e nevezni. Most itt egy újabb név, amelyet meg kell jegyeznünk: a Ganz-gyártelep egyik irodaépületének, az úgynevezett Millenáris Modernnek 2011 januárjától Európa Pont a neve. Hogy miért épp itt fogadják majd az információra szomjúhozó nagyközönséget, azt az Európai Parlament hazai Tájékoztatási Irodájának (EPTI) sajtóattaséja, Lővei Andrea úgy indokolta: minden állampolgárnak könnyen megközelíthető bázist kerestek. Az EPTI és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete új közös székházának földszintjén az ígéretek szerint mostantól fórumokon, vitákon, kiállításokon, előadásokon, vetítéseken és nyílt napokon művelődhetünk majd. De nem csak fél évig: a Deák Ferenc utcából a Millenárisra költöző Európa Pont a féléves EU-elnökség lejártával is itt működik majd. (Programjairól a Facebookon, valamint a www.eu.hu és a www.europarl.hu oldalakon olvashatunk.)

Január 8-án és 9-én, a megnyitó fesztivál Koktélbárjában különböző európai nyelveket és lehetőségeket ízlelgethetünk, tájékozódhatunk európai intézményekkel, munkavállalással és ösztöndíjakkal kapcsolatban, okulhatunk a klímaváltozás, a recycling (újrafelhasznált alapanyagok előnyei) vagy a fair trade (méltányos kereskedelem) ügyében. Gyerekeink pedig mindeközben játékosan ismerkedhetnek a sokszínű Európával. Külön erre az alkalomra összeállított Balkán-szettjével föllép DJ Palotai, eljön az orosz, ukrán, és magyar dalokat német-angol rapszámokkal kevergető RotFront zenekar, élén a kozmopolita Gryllus Dorkával. Ott lesz továbbá az új Európa Pontban Palya Bea, és versenyre érkeznek a rögtönözve rímelő slam poetry költők. Az Európa Pont gazdái mindennek tetejébe úgy invitálnak: náluk „kényelmes fotelekben ücsörögve böngészhetjük a tekintélyes európai folyóiratokat". Persze médiatörvényünkről és sajtószabadságunkról naponta megjelenő cikkeiket az ejtőzés zavartalansága érdekében tanácsos sebesen átlapoznunk.

 

„Európa mi vagyunk" címmel rendeznek 31-én este koncerteket a Millenárison. Az este nyolckor kezdődő programon a Teátrumban és a B épületben fellép többek között Dresch Mihály, a Buda Folk Band, Szirtes Edina „Mókus" és a Sárik Péter trió, Szalóki Ági és Borlai Gergő, a Budapest Bár és a Heaven Street Seven.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.