EuroMed harmadjára

Kanun, lant, hegedű, mandolin, cselló, ney - igazi hangszer-csodák, melyek remekül megférnek egymás mellett. Együttes hangzásuk persze kicsit szokatlan, kicsit új, de mégis nagyon dallamos és szerethető. A harmadik EuroMed Fesztiválon magyar zenészek 11 ország kiváló muzsikusaival karöltve kilenc új világzenei produkciót mutatnak majd be a Gödör Klub színpadán június 8-a és 10-e közt.

A harmadik Euromed Fesztiválon  kilenc magyar zenész mellett, Tunézia, Egyiptom, Olaszország, Törökország, Izrael, Spanyolország, Belgium, Finnország, Portugália, Szerbia és Lengyelország is képviselteti magát. Multikulturális örömzenélésre számíthatunk, ki-ki saját kultúrájával fűszerezi meg az egészet, s így a sok egyedi játék, felhasználva az arab, a zsidó, az afrikai, a balkáni és a jazz zene sajátos elemeit, valami egészen újat, valami tökéleteset alkot. Vérpezsdítő világzenét, mely mindenkit lázba hoz.

A fesztivált 2007-ben rendezték meg először itthon, és 2009 óta három országban valósul meg az Európai Unió Kulturális Keretprogramjának támogatásával. Budapest, Belgrád és Katowice pár napra a szokásosnál is nyüzsgőbb és változatosabb programmal várja a táncra vágyó és zeneimádó közönséget.

Az itthoni program igen színes, rengeteg fellépő közül válogathatunk, sok újat tartogat a három nap. Többek közt megnézhetjük a João Jorge Ramos-t, művésznevén Rão Kyao portugál szaxofonos, banszuri játékost, aki ez alkalommal a török zenésszel, Mehmet Polat-tal muzsikál majd, itt lesz Sameer Makhul, aki a Jeruzsálemi Zeneakadémián végzett, és virtuóz lantjátékát többek közt a nemzetközi hírű Taiseer Eliastól tanulta. Ő Horváth Kornél ütőhangszeres dzsesszzenésszel és Vasilic Nenad szerb bőgőssel zenél majd együtt.

Youssef Haj tunéziai hegedűművész otthonosan mozog a modern zene, a jazz és az arab dallamok világában egyaránt, szereti ötvözni a különböző műfajokat. Vele lép színpadra az afrikai gyökerekkel rendelkező, mélyen lágy hangú belga énekesnő, Minata Traoré.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Milyen lehet a kanun és a flamenco együtt? Mindenképpen furcsa és szokatlan, de ettől még nem feltétlenül rossz. Megtapasztalhatjuk, ha elmegyünk Paloma Povedano spanyol flameco énekesnő és a tunéziai kanun játékos, Daly Triki közös koncertjére.

Hogy mi lehet a szervezők a célja, az egész világos: felhívni az emberek figyelmét a zene országokat, kultúrákat átívelő sajátosságára, rávilágítani, hogy a különböző kultúrák összefogásából, együttműködéséből valami egészen új, valami értékes dolog születhet. Míg Budapesten június 8-án veszi kezdetét a fesztivál, addig Belgrádban másnap, Katowicében pedig június 11-én.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A rendezvény idén az UNESCO Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Éve programsorozat része lett.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.