Éteri történet

Lebegő mondatokból áll a költőként ismert Szabó T. Anna mesés prózája vagy prózai meséje. Bizonytalan a műfaji besorolás, mert igazából költészet ez, hosszú sorokba tördelve. Finoman metszett csillogásukat még inkább kiemelik Rofusz Kinga majdhogynem fekete-fehér, mégis ezernyi árnyalatban felragyogó rajzai.

A daru-lány (Tori) és a juhászfiú szerelméről, az alkotás titokzatosságáról és visszavonhatatlan magányosságáról szóló mese talán leginkább Alessandro Barrico Selyem című regényével áll rokonságban. Bár annak gazdaságos és fegyelmezett szűkszavúságával szemben ez a nyelv áradó. Direktebb módon tör a szépre. Nem körbejárja, hanem magához csalogatja, ahogy a főhős, Tátos furulyája a madarakat.

Szép és még szebb mondatok hullámzanak elő, s néha még az értelmetlenségig is elmerészkedik, csakhogy pontosabban beszéljen a titokról. A szépen illusztrált könyv csak látszólag tűnik gyerekkönyvnek. Sokkal többet fognak érteni belőle a még mesére szomjazó felnőttek, mint az élet után vágyakozó gyermekek.

Szabó T. Anna: Senki madara. Magvető

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.