Eszenyi beadta pályázatát

Ma délután Eszenyi Enikő újra beadta igazgatói pályázatát a 2014. február 1-jétől 2015. június 30-ig szóló időszakra – jelentette be Facebook-oldalán a Vígszínház. A határidő ma járt le, nem tudni, más, például a korábbi másik jelentkező, Balázs Péter pályázik-e. Eredményhirdetés hatvan napon belül várható.

Mint már többször beszámoltunk róla, szeptemberben eredménytelennek nyilvánította a Fővárosi Közgyűlés az előző vígszínházi pályázatot, amelyre ketten adták be elképzeléseiket: a jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő, valamint Balázs Péter. Hivatalosan nem indokolták a főváros vezetői, miért eredménytelen a pályázat, de információink szerint az okok között az szerepelt: egyikük sem kapta meg a szakmai bizottság többségi szavazatát, valamint mindkét üzleti tervet hibásnak vélték. A testület november 14-én döntött az új pályázat kiírásáról, igaz, a szokásostól eltérően: a megbízás csak másfél évre szól, nem öt évre.

Csupán formalitás a Vígszínház igazgatói posztjára kiírt új pályázat. Sem Tarlós István főpolgármester, sem a többséget adó Fidesz-frakció nem kíván kultúrharcot, illetve kampánybotrányt a választások előtt – mondták városházi informátorok december elején, majd hozzátették: Tarlósék a választások után – reményeik szerint újra többségi pozícióból – hirdethetnek nekik tetsző eredményt.

A főpolgármester az Indexnek adott novemberi interjújában úgy fogalmazott: „A világon semmi bajom nincs Eszenyi Enikővel. Nem neveztünk ki a helyére senkit. Szubjektív véleményem, hogy nem is fogunk. Valószínűleg meghosszabbítjuk egy évvel Eszenyi Enikő mandátumát. Új igazgatót majd akkor nevezünk ki, ha már nincs kampányhangulat, és épeszűen lehet ezekben a kérdésekben dönteni”.

Balázs Pétert is megkérdeztük december elején, megpályázza-e a Vígszínházat. Lapunk kérdésére elmondta: ez derüljön majd ki a beadási határidő után. Eszenyi Enikő az első pályázat eredménytelenné nyilvánítása után bejelentette: újra pályázna, tovább szeretné vezetni a Szent István körúti teátrumot, ezt közleményben is megerősítette és a Vígszínház Facebook-oldalán ma nyilvánosságra is hozta, hogy beadta elképzeléseit

A kiírás szerint a Vígszínház új vezetőjének feladata a színház művészeti, gazdasági-üzemeltetési programjának kidolgozása és megvalósítása, valamint szervezeti, vezetési, működési feltételeinek megvalósítása. Évi legalább 300 előadást kell az intézménynek tartania, saját társulattal legalább évi két bemutatóval. Elvárja a fenntartó, hogy az előadások legalább 75 százaléka saját produkció legyen, és – valamennyi játszóhelyet figyelembe véve – a Víg átlagosan legalább 70 százalékos látogatottsággal működjön.

A kormany.hu-n december 3-án jelent meg kiírás. A pályázatokat 30 napon belül várták. Ha a pályázati eljárás 2014. január 31-ig nem zárul le, február 1-jétől az új vezető kinevezéséig a jelenlegi igazgatót, Eszenyi Enikőt bízza meg az ügyvezetői feladatok ellátásával.

Az elbírálás határideje a pályázat benyújtását követő legfeljebb 60 nap.

Eszenyi Enikő és a Vígszínház társulata
Budapest, 2011. május 25. Az esemény résztvevői állnak Eszenyi Enikő, a színház igazgatója (elsö sor, k) körül a Vígszínház 2011/2012-es évadáról tartott sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Mohai Balázs
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.