Esti búcsúkoccintás

Dicsérni jöttem, nem temetni. Ez a jeligéje a budapesti Merlin Színház ma esti búcsúztatójának. Bezár a Városháza udvarán álló teátrum, és csapata Budára költözik.

„Nagy múltú, sokak által izgalmasnak mondott, lebontásra váró színház egy búcsúkoccintás céljából keresi mindazon művészek, színházi szakemberek, technikusok és nézők társaságát, akik az elmúlt húsz évben partnerei, alkalmazottai, vendégei, támogatói, barátai voltak. Helyszín: MERLiN Színház, Idő: 2011. december 28. / 19.00”

A Merlin az idén 20 éves. És az is marad. Épületét lebontják vagy más funkciót kap, a benne működő csapat – a régi koncepció egy részét kiemelve, új ötletekkel – Budára, a Margit körúton működő Átrium moziba költözik. Karácsony előtt azonban a Magács László vezette csapat még kisöpörte a befogadó színház padlását, és fillérekért kiárusította, amit talált – nemcsak a jelmezeket, egy-két díszletet, hanem a Grundig szalagos magnótól a Faust-pólóig, a fémkanapétól az ijesztő férfifej-maszkig, a kagyló-alakú homokozótól a kötegnyi kellékpénzen át a letört zongorabillentyűig. Volt rá kereslet, a megnyitó napján megrohamozták a színházat, és vittek, amit értek.

Mint már megírtuk, állítólag év végéig eldől az Átrium jövője: bérleti díjat kell-e fizetni érte újabb öt évig Magácséknak, vagy megvásárolható az épület. A direktor szeretné az utóbbit, amelyhez van társa is, egy nonprofit kft., amely két éve megnyerte a Budapest Film Zrt. által a hely fenntartására és működtetésére kiírt hasznosítási pályázatot, de először a politikai pingpong áldozatává vált, majd a végleges szerződés aláírásához szükséges bizottságok szűntek meg az új fővárosi városvezetés hatalomra kerülésekor. A cég az Átriumot magánpénzből akarta működtetni, a felújítást meg bankhitelből és saját forrásból képzelték el.

Az új Átrium „film – színházban” ugyanakkora szerepet kap majd a mozi, mint a színház. Viszik tovább a Merlinben már bevált angol színházi vonalat, és ha minden jól megy, és sikerül megállapodni vele, John Malkovich játssza majd Az ördög című Molnár Ferenc-mű főszerepét. Azt is tervezik, hogy beszélgetésre invitálnák a Magyarországon forgató filmsztárokat, és retrospektív minifilmfesztivált szerveznének a személyük köré.

„Film – színházként” szeretnék működtetni a különleges art deco belső teréről ismert Átrium mozit
„Film – színházként” szeretnék működtetni a különleges art deco belső teréről ismert Átrium mozit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.