Esterházy Péter: „Ez egy vidám könyv”

A bűnös című, Szüts Miklóssal közös könyvének bemutatóját helyettesítő videointerjút adott Ester­házy Péter az Indexnek. Azzal kezdi, hogy nem hisz az írás terápiás erejében, aztán, némileg elgondolkozva, úgy módosít, hogy az írói munka, az anyag alakítása mégiscsak önmagunkon végzett, ennyiben közvetve, bizonyára terapikus munka is, noha az író ilyenkor nem a „lelkecskéjével” foglalkozik.

A könyv nem utolsósorban Esterházy betegségéről szól, ebből a „testcentrikus” közelítésből „nő ki” a fikció a gondolkodás során: a hasnyálmirigyrák megszemélyesítése abból fakad, hogy azon töprengünk, mennyire választható el tőlünk vagy mennyiben tartozik hozzánk, ki vagy micsoda tulajdonképpen, és ebből a megszemélyesítésből indul el a fikció, amely innen indulva „nagyon el tud menni már”. A betegség tudata óhatatlanul nyomot hagy a könyvön, igaz, Esterházy, mint mondja, nem is igazán küzd ez ellen, csak arra kell vigyázni, hogy ne uralja el teljesen az élet minden dimenzióját, meg tudjon maradni íróilag kezelhető anyagnak annak ellenére is, hogy beindulnak a „természetes reflexek”, az ember próbál „gazsulálni” a betegségnek, hátha odébbáll.

Esterházy Péter és Szüts Miklós december 5-én dedikálta könyvét
Esterházy Péter és Szüts Miklós december 5-én dedikálta könyvét
Reviczky Zsolt

Szüts képeinek ihletése, amelyek mintha a felszín mögött lappangó titkokat, bűnt sejtetnének, segített a fikcionálás munkájában, amely amúgy sem elkerülhető, mert minden megformálás eltávolít a „pucér valóságtól”. Éppen ezért Esterházy szövegei sem a képek szimpla illusztrációi, inkább a képek és a mondatok „egybefonódásáról van szó”, a kettősük által létrehozott új művészi minőségről.

Ami a betegség és a munka viszonyát illeti, Esterházy szerint nem lehet tudni, hogy mindez később hogyan alakul, nem belátható, merre tart. „Minden megy a maga útján, csak nem tudjuk, mi ez az út”, és éppen ezt a kiszámíthatatlanságot kell tudomásul venni: „megyek az úton, aztán van, ami van” – rögzíti az író. Arról, hogy merre vezethet ez az út, épp a beláthatatlansága miatt nem lehet beszélni, épp ezért „mondat közben hagynám abba” – zárja az író, és ez ­egyszerre szellemes kompozíciós trükk és a nyelv, a kifejezés által alig is befogható fizikai kiszolgáltatottság jelzése anélkül, hogy az önsajnálat és a „drámaiság” kísértésének egyetlen percig is engedne. „Ez egy vidám könyv” – mondja az interjú elején –, és igaza van, tényleg az, ahogy az interjú is vidám, mindennek ellenére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.