Ereklyetolvajt fogtak az Ermitázsban

Több értékes 17-19. századból származó litográfiát, kéziratot és könyvet lopott el a szentpétervári Ermitázsból a múzeum egyik alkalmazottja - közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).
Az orosz állami múzeum és képtár dolgozóját már pénteken letartóztatták, akár hat év börtön is várhat rá.

A gyanúsítottnál, egy ismerősénél és antikváriusoknál több eltűnt tárgyat megtaláltak. Az Ermitázs könyvtárában januárban tartott ellenőrzéskor tűnt fel a személyzetnek, hogy értékes ereklyék hiányoznak. Ekkor vonták be a múzeum biztonsági szolgálatát és az FSZB-t az eltűnt tárgyak felkutatásába.

Az Ermitázs a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb múzeuma. Gyűjteménye, amelyet II. (Nagy) Katalin cárnő alapított, majd gazdagított, igazán vonzó a tolvajok számára: 2006-ban például több mint 200 ékszer tűnt el a múzeumból 3,9 millió euró (1,2 milliárd forint) értékben. Mint kiderült, a tolvaj az egyik dolgozó házastársa volt.

Négy évvel később, az ermitázsbeli műkincslopás nyomán befejeződött nagyszabású vizsgálatban az orosz kulturális minisztérium kiderítette, hogy mintegy 250 ezer tárgynak veszett nyoma az oroszországi múzeumokban - vagy ellopták őket, vagy időközben elkallódtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.