Erdős Virág a Kárpátia miatt visszaadja az NKA-s támogatást

Nem fogadja el a Nemzeti Kulturális Alaptól a neki megítélt támogatást Erdős Virág – ezt a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra az író-költő. Ennek oka: a szélsőjobbos Kárpátia zenekar NKA-s támogatása. A nyílt levélre a szervezet alelnöke, L. Simon László is reagált: az NKA döntései nem politikai alapon születnek. FRISSÍTVE

„Tisztelt Pályáztatási Osztály!
A Nemzeti Kulturális Alap Szerzői Jogdíjbevételek Felhasználásáról Döntő Ideiglenes Kollégiuma 2013. szeptemberében 400 ezer forintos alkotói támogatást ítélt meg a számomra.

Pályázati azonosítóm: 7802/35

Az NKA kuratóriuma ugyanezen pályázatában támogatásra méltónak találta a homofób, rasszista, irredenta és holokauszt-tagadó nézeteiről elhíresült Kárpátia zenekar legújabb lemezét kiadó Exkluzív Music Kiadót, és így közvetve magát a Kárpátia zenekart.

A zenekar szellemiségétől való legteljesebb mértékű elhatárolódásom jegyeben a számomra megítélt alkotói támogatásról ezennel lemondok.

Köszönettel:
Erdős Virág”

Petrás: A Kárpátia nem kapott pénzt 

Bár a Nemzeti Kulturális Alap valóban megítélt 400 ezer forintot a Kárpátia zenekar lemezének kiadására, az összeg lehívása már nem történhetett meg – közölte a Hvg.hu-val Petrás János. A zenekar vezetője beszámolt arról, a pályázat augusztus közepén lezáródott, a lemezük viszont még azelőtt megjelent, hogy szeptember 16-án kiderült volna a támogatottak listája. A megítélt összeget már nem tudták lehívni, és a lemezborítón nem is szerepel az NKA támogatása. Arra szintén kitért, a pénzt amúgy is kiadójuk, a Exkluzív Music Kiadó Kft. kapta volna. 

Ezzel egyébként Erdős Virág is tisztában volt, tesszük hozzá, pont annak a kiadónak az állami támogatását kifogásolja, amely a szélsőséges nézeteket valló zenekar lemezeit publikálja.

L. Simon: nincs politikai döntés

A Nemzeti Kulturális Alap húszéves működésének egyik alappillére, hogy döntései soha nem politikai alapon születtek – reagált az NKA alelnöke, L. Simon László Erdős Virág mai bejelentésére. Mint írta: az Alap működésének fontos alapelve, hogy a szakmai bizottságok – az elnöktől és az alelnöktől függetlenül, azok bárminemű beleszólása nélkül – hozzák meg döntéseiket.

A Kárpátia zenekarnak megítélt 400 ezer forintos támogatás kapcsán megemlíti L. Simon: a Nemzeti Kulturális Alap Szerzői Jogdíjbevételek Felhasználásáról Döntő Ideiglenes Kollégiuma több mint nyolcszáz pályázatról döntött, köztük az Exkluzív Music Kiadó Általános Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kérelméről is.

A zenei tárgyú döntések előkészítését jórészt az Artisjus által delegált kurátor, Victor Máté végezte. Javaslatainál tekintettel volt a korábbi jogdíjbefizetésekre is. Az egyik legnagyobb jogdíjbefizetőnek számító Kárpátia zenekar következő lemezének kiadására az együttes kiadója 3 258 800 Ft támogatást kért, és 7:0 szavazati aránnyal 400 ezer forintot kapott, több száz művészeti csoport mellett.

Végül megjegyezte: aki politikai szempontok érvényesítését kéri számon, az olyan rendszer felállítását követeli, amely távol áll a művészet szabadságától.

Együtt-PM: mitől támogatásra méltó a gyűlöletkeltő zenekar?

Az Együtt-PM nevében Karácsony Gergely és Dorosz Dávid írásbeli kérdést intéz e Balog Zoltán miniszterhez, hogy a nyilvánosság előtt tisztázza, mitől vált kulturális támogatásra méltóvá a gyűlöletkeltő, homofób Kárpátia zenekar.

Mint közleményükben írják: "A központi irányítás alatt működő NKA alelnöke, L. Simon László ott folytatja, ahol márciusban a kormány abbahagyta, amikor is Petrás Jánost, a zenekar vezetőjét Magyar Arany Érdemrend polgári tagozatával tüntették ki. A kormányzatot sem akkor, sem most nem zavarja, hogy a Kárpátia esetében legkevésbé sem a világhírre törő, hanem a homoszexualitásokat nyíltan szidó, soviniszta húrokat pengető zenekart támogat. Ezek után már nem hivatkozhatnak arra, hogy összekeverték a zenekart a táncház mozgalommal. Ez a négyszázezer forint bizonyítja, hogy már a március 15-i kitüntetést is Petrás Jánosnak szánták."

Erdős Virág
Erdős Virág
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.