Erdők, vizek zenéi

Ha igaza van a keleti filozófiáknak, akkor Európa fejlődésbe vetett makacs hite képzavar; a valóságban egy önmagába visszatérő, körkörös pályát ró minden létező. Tehát a legújabb zenetörténet is.

Így fordulhat elő, hogy a Tükrös együttes ma szinte progresszív népzenei irányzatnak számít. Miért is? Ars poeticájuk szerint kizárólag az autentikus népzene előadói eszközeivel kívánnak korszerű zenei élményt nyújtani közönségüknek. Meggyőződésük szerint ma is elő lehet csalni ebből a muzsikából azt az életerőt, ami hajdan a fiatalokat éltette.

Címszavakban: szigorúan stílusban tartott, kötött improvizáció; óramű-pontosságú kamarazene; zenei feldolgozás és műfajok keverése nélküli dinamizmus.

A zenekar tagjai számára az erdélyi Mezőség zenéje volt az első olyan impulzus, ami miatt meghatározóvá vált életükben a népzene. Nem véletlen, hogy húsz év muzsikálás után A mi Mezőségünk című lemezzel tisztelegtek a kiváló mezőségi cigánybandák muzsikusai előtt.

Műsoruk egyúttal főhajtás azok előtt, akik népzenei gyűjtőútjaik során megörökítették az utókornak e páratlan zenei kincseket. Szeretnék, ha a következő generációk is részesei lehetnének mindennek.

Fotó: Zeneakadémia

A színpadon: Halmos Attila (hegedű, ének), Koncz Gergely (hegedű, brácsa), Árendás Péter (brácsa), Liber Endre (cimbalom, brácsa), Lelkes András (nagybőgő), Papp László (ének), Németh Ildikó és Szabó Szilárd (tánc).

I!
06. 06.

Kezdés: 19.00

Helyszín: Zeneakadémia, Solti-terem (Budapest VI., Liszt Ferenc tér 8.)

Jegyár: 1900 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.