Építészeti díjátadó show az Urániában

Nagyszabású gála keretében adják át a legjobb kortárs magyar építészetért járó díjakat november 27-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Az epiteszforum.hu immár tizedik alkalommal rendezi meg Magyarország nyilvános média-építészeti díjátadó show-ját.A gálaest folyamán a nemzetközi szakmai zsűri által előválogatott épületek és tervek közül kerülnek majd ki a győztesek, melyeket a magyarországi vezető médiumok újságíróiból álló zsűri választ ki a szakma és a nagyközönség előtt. A jelöltek között akadnak nagyszabású projektek, mint például a 4-es metró állomásai, vagy a hatalmas tarcali kőfejtőbe tervezett triálpálya, a legtöbb alkotás és terv inkább a kifinomult beavatkozásokról és a régi megőrzéséről szólnak. A projekteket az este folyamán az alkotók 5 percben prezentálják a közönségnek, amely az épületek történetei mellett egy rendhagyó opera-előadást is láthat a MOLTOpera Társulat jóvoltából.

A legrangosabb magyar online építészeti napilap tíz évvel ezelőtt azzal a céllal hozta létre a Média Építészeti Díját, hogy a magyar építészek által megépített épületeket és terveket a szakmán túli világ, a nagyközönség is megismerhesse. A tíz döntőbe jutott projektet idén is neves nemzetközi előzsűri válogatta ki. Peter Bogner osztrák művészettörténész, Demir Mensur bosnyák építész és képzőművész és Arpad Zachi román építész 65 épületből és 59 tervből választott ki öt megvalósult épületet és öt tervet. Ezeket értékeli a tizenkét tagú magyar újságíró-zsűri és a három szakmai bíráló.
A megépült munkák között a nemzetközi dizájnsajtót meghódító 4-es metró állomásokat, a Pannonhalmi Bencés Főapátsággal, a minden idők egyik leghosszabb könyvespolcát is magában foglaló pilisi házzal, a hagyományos téglaépítészetet a modern minimalizmussal ötvöző csobánkai otthonnal kell összehasonlítani, nem is beszélve az Eger mellé épített borteraszról.

A hallgatók tervei között olyan merész vállalkozások is akadnak, mint a tarcali kőfejtőbe tervezett triálpálya. De akad terv, amely az évszázadokkal ezelőtt elpusztult, egri Zárkándy-bástya újjáépítését tűzte ki célul, vagy a kecskeméti animációs filmgyártásnak teremtene új otthont egy elhagyatott tárházban, esetleg a tihanyi halászoknak álmodott a népművészetet kortárs módon értelmező épületet.

Ma Európában nem a nagy projektek, hanem a kis beavatkozások kerülnek előtérbe. Túlépítettük Európát, a hangsúly a régi megőrzésén és a finomra hangolt megoldásokon van - jelzi a trendet Pásztor Erika Katalina az Építészfórum alapító-főszerkesztője, aki Rózsa Péter kulturális újságíróval együtt az est házigazdája lesz.

A program 2014. november 27-én 18 órakor kezdődik, elsőként Rimanóczy Jenő születésnapi köszöntőjére kerül sor. Ezt követően indulnak a prezentációk, melyeket a díjak átadása követ 21 órától. A fődíjak mellett az Austrotherm, az Europa Design és a Mapei adja át a három különdíjat.A közönségdíjakat az Indexen - épület kategória-, ileltve az Építészfórumon - terv kategória - leadott szavazatok alapján ítélik oda. Az est zárásaként a 2014-es Média Építészeti Díját terv kategóriában a MEWA míg a 2014-es Média Építészeti Díját épület kategóriában az Assa Abloy magyarországi képviselőjétől vehetik át a győztesek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.