Engedély nélkül a Szigeten

Egy éjszaka a Szigeten – röviden így lehet összefoglalni Kerékgyártó Yvonne Free Entry című nagyjátékfilmjének sztoriját, melyet stílusosan augusztus 12-én este mutatnak be a Magic Mirror sátorban. A filmben a Die Antwoord, a Quimby és a Brains zenéje mellett számos fiatal magyar banda zenéje szólal meg, a Dorothy's Legs pedig élőben játszik a vetítés után.

A mű, mely tulajdonképpen Kerékgyártó Yvonne vizsgamozija igazi mozaik produkció.

Adott két különböző természetű kamaszlány, Betti (Pusztai Luca) és 'V' (Barta Ágnes), tipikus tűz év víz barátnők. Az egyik kissé zárkózottabb, kevésbé csinos, a másik igazi cserfes teremtés, a megfelelő nyomulós attitűddel. Az egyik engedély nélkül jön, a másiknál ez nem is lehet téma. Ami közös, hogy vesznek egy raklapnyi füvet, „újrahasznosított jeggyel" mennek be és a határok feletti buli érdekében magas profitra szeretnének szert tenni az eladott drog révén.

Természetesen nem minden alakul idilli módon, de persze fiatalság-bolondság, nagy baja nem lesz senkinek. Még akkor sem, amikor a két barát útjai különválnak, ráadásul Bettit a jegyellenőrök kikísérik a rendezvényről.

Nem a történet miatt izgalmas film a Free Entry, hanem mesefűzési formája miatt. Ha nem tudnánk például, hogy a felvételeket három éven keresztül, azaz három fesztiválon keresztül forgatták, simán elhinnénk, hogy egy zseniális huszonnégy órát rögzített a gerilla módon dolgozó stáb. Azaz a néző bátran törtheti a fijét, hogy amikor Betti irtó ügyetlenül megpróbál drogot árulni, az megírt és megrendezett jelenet, vagy az élet egy „spontán darabja". Bár az a gyanúnk, hogy ilyen elvarázsolt arcokat, melyek felvonulnak a a műben, reprodukálni szinte képtelenség lenne.

A Free Entry stábja nemzetközi karriert is magáénak tudhat. A világpremier a wiesbadeni goEast filmfesztiválon de vetítették a szerbiai Cinema City fesztiválon – mindkét rendezvényen díjazták is a filmet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.