Emmi: Van forrás artfilmek terjesztésének támogatására

Rövidesen kiírja az artfilmek terjesztésének támogatási pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az új támogatási elvek alapján készülő kiírásnak köszönhetően a nyilvántartásba vett artmozik és artfilmek forgalmazói támogatásban részesülnek – adta hírül közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A 2013-as költségvetésben 200 millió forint szerepelt az artmozik és -forgalmazók, valamint egyéb filmszakmai tevékenységek támogatására – írják a közleményben. A túlzottdeficit-eljárás megszüntetése érdekében hozott intézkedések miatt azonban az idei filmszakmai támogatások keretösszegét mintegy 80 millió forintra kellett csökkenteni. Ennek az összegnek csupán az egyik eleme az artmozik tevékenységének és az artfilmek forgalmazásának támogatása.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány működésének megszűnése óta az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem rendelkezett artmozik és -forgalmazók támogatására fordítható forrással, első ízben idén nyílt erre lehetőség. Az új támogatási rendszer felállításához szükség volt a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény módosítására, amely július 1-vel lépett hatályba. Az artmozik támogatásának és az artfilmalkotások forgalmazói adatainak beszerzését követően feldolgozott statisztika alapján lehetővé vált egy új, teljesítményalapú támogatási rendszer kidolgozása.

A bejelentés előzménye, hogy a napokban állami beavatkozást kértek az artmozik és az artfilm-forgalmazók. Ebben hangsúlyozták, hogy míg korábban évente 150 millió forintos központi támogatást fordítottak e filmek bemutatására, amely segítette népszerűsítésüket, forgalmazásukat, 2010-ben viszont, a Magyar Mozgókép Közalapítvány megszűnésével, elapadtak a források. 2012-ben a Magyar Nemzeti Filmalap egyszeri pályázat keretében, az NKA vizuális művészeti kollégiuma pedig 80 milliós keretből támogatta a filmek terjesztését. Idén azonban egyik támogató sem írt ki pályázatot, holott állami segítség nélkül sem térségünkben, sem Európa más országaiban nem működik az artfilmek terjesztése.

A Filmforgalmazók Egyesülete szerint kiszámítható és hosszú távú artfilm-támogatási rendszer elindítását sajnos eddig egyik állami szerv sem vállalta fel: a Filmalap és az NKA csak eseti pályázatokat jelentetett meg 2012-ben, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig hiába ígérte 2013-ra egy 200 millió forintos pályázat kiírását az artmozik és az artforgalmazók támogatására, a mai napig nem ismert, hogy milyen ismérvek alapján tervezik ezt a pénzt szétosztani. A szakma szerint az artfilmek forgalmazóinak a fenti célokra évi mintegy százhúszmillió forint támogatásra lenne szükségük, hogy továbbra is láthatóak legyenek a mozikban a magyar és nemzetközi artfilmek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.