Emléktáblát kap Lukács Margit, Petress Zsuzsa és Szirtes Ádám is

Lukács Margit, Petress Zsuzsa, Rajz János és Szirtes Ádám színművész emléktáblájának elhelyezéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

A Fővárosi Közgyűlés döntésével támogatja a négy színművész tiszteletére domborműves emléktábla elhelyezését, és az ezzel kapcsolatos kiadások fedezetére mintegy 1,8 millió forintot biztosít a Budapesti Történeti Múzeumnak (BTM). Az előterjesztést egyhangúlag, 31 igen szavazattal fogadta el a közgyűlés.

A homlokzatra kerülő 60x60 centiméter méretű táblák anyaga mészkő, a feliraton kívül színházi függönyimitációt és jelzésszerű figurát ábrázolnak, készítőjük Stremeny Géza szobrászművész.

A táblák elhelyezéséhez szükséges mintegy 1,8 millió forintot a kulturális feladatok között szereplő Emléktáblák elnevezésű keret terhére biztosítják, a feladat végrehajtásával a BTM Budapest Galériát bízzák meg.

A MASZK Országos Színészegyesület kezdeményezte a fővárosi önkormányzat kiemelkedő színészek emlékét megörökítő táblaállítási programjának folytatását, mivel a megemlékezés gesztusát a korábbi években mind a szakma, mind a színházszerető közönség elismeréssel fogadta.

A MASZK vezetőségével folytatott egyeztetések alapján Lukács Margit (1914-2002), Petress Zsuzsa (1928-2001), Rajz János (1907-1981) és Szirtes Ádám (1925-1989) emléktáblájának elhelyezését tervezik korábbi lakhelyükön.
Lukács Margit a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színész, operaénekes, érdemes művész volt. Petress Zsuzsa Jászai Mari-díjas magyar színész, operaénekes, érdemes és kiváló művész, Rajz János Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, Szirtes Ádám Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes és kiváló művész volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.