Emléktáblát kapott Berlinben Bowie

Emléktáblát avattak Berlinben David Bowie tiszteletére annak a schönebergi háznak a falán, ahol az idén januárban elhunyt popklasszis két boldog évet töltött 1976 és 1978 között – jelentette az MTI.

A lakást Iggy Poppal együtt bérelte, igen praktikus okból, mint egyik nyilatkozatában elmondta, le volt nyűgözve attól, hogy teljesen szabadon járhatott-kelhetett a városban, anélkül, hogy rajongók zaklatnák. A berlinieket ugyanis egyáltalán nem érdekelte a jelenléte.

Negyven évvel később viszont már nagyon is: a porcelántáblát, amelyre a zenész Berlin-inspirálta Heroes című slágerének egy sora is felkerült, rekordsebességgel hagyta jóvá a város elöljárósága, amely más hasonló esetekben öt évig mérlegeli, hogy az elhunyt valóban „elegendő mértékű" történelmi jelentőséggel bírt-e. A

táblaavatón rajongók százai gyűltek össze, a tömegben vezető politikusok is felbukkantak, például Berlin polgármestere, Michael Müller, aki méltató beszédében egyebek mellett kiemelte: David Bowie kulcsszerepet játszott annak elősegítésében, hogy Berlin „kulturálisan, kreativitás és nyitottság szempontjából is jelentős városként tekinthessen magára". Bowie a német fővárosban töltött évek alatt készítette el a Berlin-trilógiaként is emlegetett albumait (Low, Heroes, Lodger) amelyeknek legtöbb dalát Svájcban és az Egyesült Államokban vették fel.

A berlini Királyi Porcelánmanufaktúra mindeközben tudatta: a tábla nagyjából egymillió forintnyi euróba került, és nagy baj akkor sincs, ha ellopják, ugyanis 24 órán belül pótolni tudják. (B. T.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.