Emléktáblát kap Bella István

A költő Székesfehérváron született, de a Fejér megyei Sárkeresztúrt tartotta a szülőfalujának, ahol emléktáblát avatnak a tiszteletére.

A Bella István emlékév záró eseményeként Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke felavatja a 2006-ban elhunyt költő emléktábláját a család jelenlétében a Fejér megyei Sárkeresztúron. A rendezvényre Székesfehérvár és Sárkeresztúr önkormányzata, a Vörösmarty Társaság, a Magyar Írószövetség Közép- dunántúli Csoportja és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Fejér Megyei Tagozata nevében invitálják a résztvevőket augusztus ötödikére.

A Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján a Digitális Akadémia tagjai közé választott, a Hetek néven elhíresült költői csoportba sorolt Bella István és Sárkeresztúr kapcsolatáról az olvasható: a költő 1940. augusztus 7-én született Székesfehérváron, ám Sárkeresztúr a gyermekkor színhelye, s a majdani költő élményeinek első forrásvidéke. Édesapja ebben a faluban volt tanító. A sárkeresztúri iskolában a fiatal fiú igen korán olvassa az irodalmi sajtót: kezébe kerül az Irodalmi Újság, a Csillag és az Új Hang.

Első verseskötete, a Szaggatott világ 1966-ban jelent meg, már ebben fölfedezhetők a falusi gyerekkor alaprétegei, témáiban az árvaság és a nehéz sors dominálnak. Pályája során hosszú időt töltött az Élet és Irodalom szerkesztőségében, tagja volt az Árgus című folyóiratnak, munkatársa a Magyar Naplónak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.