Emléktábla Körmendi Jánosnak

Emléktáblát avattak Körmendi János Kossuth-díjas színművész tiszteletére egykori lakóházának falán, a II. kerületi Fő utcában pénteken.

A művészre emlékező márványtáblát Láng Zsolt polgármester leplezte le. Az avatáson a családtagokon kívül ott voltak Körmendi János régi kollégái, barátai és tisztelői is, köztük Balogh Erzsi, a Madách Színház művészeti titkára, Sas József, Heller Tamás, Szikora Róbert és Szolnoki Péter - közölte a II. kerületi önkormányzat az MTI-vel.

 Néhány hónappal nyolcvanadik születésnapja után, 2008 januárjában hunyt el Körmendi János Kossuth-díjas színművész. Csaknem fél évszázadon át, 1960-tól haláláig élt a Vízivárosban.
    

Láng Zsolt avatóbeszédében felelevenítette Körmendi János színes és gazdag életútját, műgonddal felépített alakításait. "A legkisebb szerepből is képes volt egy egész előadást létrehozni. Precízen kidolgozott részletekkel, és az elmaradhatatlan +körmendis+  poénokkal. Játékban és humorban nem ismert tréfát: lelkiismeretesen készült minden szerepre; nemcsak a figurába, hanem a korba is mindig beleásta magát" - fogalmazott a polgármester.
   

 Körmendi János Szegeden született 1927-ben, a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1951-ben végezte el. Friss diplomával a zsebében lett a Madách Színház tagja. 1987-ben a Mikroszkóp Színpad társulatához szerződött, de fellépett a Thália Színházban, a Radnóti Színházban, az operettszínházban, sőt az operaházban is.
    

Művészi munkáját 1963-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1978-ban lett érdemes művész, 1989-ben kiváló művész. 2002-ben megkapta a Köztársasági Elnök Érdemérme kitüntetést. Csaknem hat évtizedes sokoldalú, művészi munkásságáért, szókimondó és pózmentes alakításaiért 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Játékát számos tévé-, film- és rádiófelvétel őrzi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.