Emléktábla Karinthy koponyaműtétjének helyszínén

Karinthy Frigyes (1887-1938) tiszteletére, unokája, Karinthy Márton jelenlétében kétnyelvű emléktáblát avat Stockholmban szombaton a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége (SMOSZ) a Karolinska Intézetnek azon az épületén, amelyben 1936-ban életmentő agyműtéten esett át az író. Bihari Szabolcs, az SMOSZ elnöke elmondta, Karinthy Frigyest 49 éves korában a világhírű Olivecrona professzor műtötte, s ezután született meg az Utazás a koponyám körül című regény, Karinthy életművének kiemelkedő alkotása. Ez szerepel a magyar és svéd nyelvű emléktáblán is.

A szövetség úgy gondolta, hogy ezzel össze lehetne kötni a svéd és a magyar irodalmat. A pénzt az SMOSZ és egyéni adományozók adták össze.


A magyar nagykövetséggel közösen irodalmi beszélgetést is szerveznek Karinthyról az unoka, Karinthy Márton részvételével. A követségre pénteken délutánra meghívták a Stockholmban élő magyarokat és az ott tanuló magyar egyetemisták és kutatók egyesületének képviselőit is. A beszélgetést Klein György professzor, a Karolinska Intézet Mikrobiológiai és Tumorbiológiai Központjának kutatója, a Svéd Királyi Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja moderálja - jegyezte meg a magyar szövetség elnöke.


Karinthy Márton azt mondta, örömmel vette, hogy a magyar kultúra újabb emlékhelyét fogják fölavatni a stockholmi táblával, mert például Ady Endrének is van megjelölt kávéháza Párizsban, Márai Sándornak emlékhelye San Diegóban.
"Stockholm összekapcsolódik a Karinthy-életművel, mert a Karolinska Intézetben elvégzett operációval nemcsak az életét hosszabbították meg két évvel, hanem az Utazás a koponyám körül című művével olyan könyvet tett az asztalra, amely megkoronázta addigi írói pályáját" - fejtette ki az unoka.


Megjegyezte még, hogy "Karinthy Frigyes egész életműve beleépül az európai irodalomba, és ezt most meg is jelölik Stockholmban". Karinthy Márton másodszor látogat a svéd fővárosba, két éve az Ördöggörcs című családregényéről beszélt a Göteborgban és a Stockholmban élő magyaroknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.