Emlékhely Brüsszelben Kossuth édesanyjának

A Nemzeti Panteon Alapítvány társelnökeinek, Csorba Lászlónak és Ráday Mihálynak a kezdeményezésére, szorgalmazására elkészült Kossuth édesanyjának emlékköve, Veres Alpár és Csirpák Viktória szobrászművészek alkotása. Az emlékmű avatása ma délután lesz, Brüsszelben.

Kossuth Lajos testvérei, Emília, Zsuzsanna és Lujza, valamint édesanyjuk 1852-ben kényszerültek arra, hogy elhagyják Magyarországot. Amerikába igyekeztek. Ám Kossuth anyja, tyrlingi Weber Karolina özvegy Kossuth Lászlóné már soha nem találkozott egyetlen fiával. Brüsszelben halt meg. Ott, a Rue de Londres 7. számú házban élt egy darabig. Aztán élete utolsó napjaiban még költöznie kellett. A Saint-Josse-Ten-Noode városrész közepén, a Chaussée de Louvin 106. szám alatt volt az utolsó szállása. E városrész temetőjében kísérték utolsó útjára. A temetőt később „elköltöztették”, vagyis a régi sírkertben nyugvó halottakat exhumálták, átvitték az újabb temetőbe és egy közös sírba temették el újra. Oldalt a fal mellett ezt a tényt emléktábla jelzi.

Ebben a tömegsírban vannak Kossuth édesanyjának földi maradványai. Távol fiától, aki a budapesti Kossuth-mauzóleumban pihen, és a férjétől, Kossuth Lászlótól is, aki Alsódabason van eltemetve.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyeit felkutató és bemutató egykori televíziós műsorsorozatban Katona Tamás és Ráday Mihály elmondta, mennyire jó volna, ha lenne egy sírjel legalább, ahol a belga fővárosban élő, dolgozó vagy oda látogató magyarok elhelyezhetnének időnként pár szál virágot a kormányzó édesanyja emlékét ápolva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.