Emlékezzünk az átkosra

A november 26-ig tartó Screen Memories Fesztivál középpontjában az 1989-es kelet-európai rendszerváltás áll. A Toldi moziban zajló filmvetítésekből és nemzetközi konferenciából álló programsorozaton több, közvetlenül a rendszerváltás után készült német film is bemutatásra kerül.

November 24-én a Goethe Intézet meghívására Rainer Rother, a Deutsche Kinemathek művészeti igazgatója tart előadást az ELTE Gólyavárban. A rendszerváltás 25. évfordulóján rendezett filmfesztivál abból az aspektusból szemléli a kelet-európai rendszerváltást, hogy a mozgóképes alkotások miként járultak hozzá az államszocialista múltról alkotott képünk kialakításához.

Kérdés, hogy Németországtól Bulgáriáig, Észtországtól Lengyelországig hogyan dolgozták fel filmes eszközökkel a vasfüggöny lebontását, miként emlékszünk az „átkosra", milyen (mozgó)képek élnek bennünk a szocializmusról.

A múlttal való szembenézés és annak megértése szempontjából fontos szerepet játszanak ezek az alkotások, ezért a filmek válogatásakor különös figyelem irányult arra, hogy milyen célból jöttek létre az egyes országok mozgóképes dokumentációi és mennyire térnek el egymástól.

A Screen Memories Filmfesztivál vetítéseit november 24-től 26-ig konferencia követi, melynek első napján, november 24-én 14 órakor Rainer Rother, a Deutsche Kinemathek művészeti igazgatója tart előadást. Németország egyik legjelentősebb filmes kulturális intézményének vezetője egy 2009-ben indult web-projektet mutat be, melyaz 1989/90-es rendszerváltás privát filmes és fotós dokumentumait archiválja.

Az archívum a mai napig folyamatosan bővül: ma már 7000 privát filmet és fotót, továbbá 100 emlékező szöveget tartalmaz.

A Screen Memories a Goethe-Institut, valamint Bulgária, Észtország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország kulturális intézeteinek és az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének közös rendezvénye. A fesztivál filmjeit, amennyiben másképp nem jelzik, eredeti nyelven, angol felirattal és magyar hangalámondással vetítik - írja a kulturpart.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.