Elveszett, megkerült, eltűnt

Elveszett, megkerült, majd bizonyos értelemben – a nagyközönség számára legalábbis – ismét elveszett egy világhírű festmény, Leonardo Salvator Mundi (A világ megmentője) című képe. Mint a The New York Times írja, a képet mind ez idáig birtokló, New York-i műkereskedőkből álló konzorcium képviseletében Robert Simon közölte: „a kép a továbbiakban nem érhető el”, a Sotheby’s pedig nem kommentálta a hírt.

A kép egy ingatlan eladásakor bukkant fel, 2005-ben. Krisztust ábrázolja, reneszánsz köpenyben, jobb kezét áldásra emeli, bal kezében kristálygömb. A művészettörténészek korábban is tudták, hogy Leonardo festett ilyen képet 1500 körül, de lehetséges, hogy a később I. Károly angol király által birtokolt, majd a XVIII. század közepén aukcióra bocsátott kép nem ugyanez. Az egyiken vörös, a másikon kék a reneszánsz köpeny színe. A kép legközelebb 1900-ban bukkant fel, nagyon rossz állapotban: számos újabb festékréteg került az eredetire. Bár akkoriban is sokan Leonardo ecsetvonásait vélték fölismerni, tartotta magát az a nézet is, hogy Leonardo műhelyének valamelyik tagja, tán a tanítványai közül legismertebb Giovanni Antonio Boltraffio a szerző.

Salvator Mundi
Salvator Mundi
AFP 2011

A restaurálás során eltávolították a későbbi festékrétegeket, és állították, hogy valóban Leonardo festette a képet, amelyet 2011 novembere és 2012 februárja között a londoni Nemzeti Galériában mutattak meg, majd kiállították egy dallasi múzeumban is, amely szerette volna megvásárolni.

De nem sikerült, pontosabban nem neki sikerült. A kép a legutóbbi aukción magántulajdonba került; nem tudni, mennyiért ütötték le, és immár azt sem, látja-e valaha még a nagyközönség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.