Eltüntetik a Kádár-kori homlokzatot a Kossuth térről

Folytatódik a Kossuth tér átalakítása. A közelmúltban a tér egyetlen modern beépítésére, a metrókijárót magában foglaló MTESZ székházra futtattak le szépészeti pályázatot homlokzatharmonizálási céllal.

A Kossuth tér 6-8. szám alatti, nem rég állami tulajdonba került MTESZ (Természettudományi Egyesületek Szövetsége) székház homlokzati átalakítására tavaly év végén írt ki ötletpályázatot az Országgyűlés Hivatala azzal a céllal, hogy megjelenését harmonizálják a tér többi épületével. A felhívásra negyven pályamű érkezett, melyek közül három kiemelt megvételben, négy pedig megvételben részesült.

A tervezőknek a legnagyobb problémát az jelentette, hogy a tér homlokzatkialakításait a húszas években megtervező Hültl Dezső hatemeletes épületet képzelt ide, ami összhangban állt volna a mellette lévő házak szintosztásával. A telek azonban csak 1972-ben épült be, Pintér Béla tervei szerint, de nem hat-, hanem hétemeletes épülettel, földszintjén az új Kossuth téri metróállomás kijáratával, s modern homlokzattal, amelyet sűrű, függőleges alumíniumbordák tagolnak. A pályázóknak most tehát azzal kellett megbirkózniuk, hogyan lehet a kiírás által megkívánt Hültl-féle visszaidézés hatemeletes homlokzati tagolását egy hétemeletes szerkezetre ráöltöztetni.

A három kiemelt pályázat közül a STUDIO A4 Iroda Kft. és a DPI Design Kft. olyan tervet adott be, amely lényegében megőrizte volna a jelenleg is látható bordafüggönyt, s e mögött jelenített volna meg valamit a Hültl-féle elképzelésekből, ha egyáltalán. A kíírók szándékainak talán ARCH STUDIO KFT. terve, a harmadik kiemelt felelt meg legjobban, amely függönyként visszaépítené a Hültl-féle historizáló homlokfalat, de a homlokzatot a valós szintosztásnak megfelelően áttörné néhány nagy méretű, modern ablaktáblával, s ezek a modern áttörések úgy rajzolnák ki a hét emelet szintjeit, hogy az együtt érvényesülne, harmonizálna a hatemeletes, archaizáló homlokfallal.

A Magyar Hírlapnak Perényi Tamás építész, a Műegyetem tanszékvezetője azt nyilatkozta, a pályázat elvárása az utóbbi évek egyik legnehezebb építészeti feladata volt. Szerinte mivel a jelenlegi homlokzat eltüntetése eldöntött dolog, három megoldás lehetséges: vagy lebontják az épületet és a Hültl-féle homlokzattal építik meg, vagy új, modern homlokzatot kap, vagy pedig mélyebben visszabontják a hétemeletes homlokzati traktust, s szinteltolással hatemeletes főtraktust építenek. Szerinte a tervpályázat közelebb vitt a megoldáshoz, de a végső látvány még nem rajzolódott ki.

Az épületbe egyébként az Országgyűlés Hivatala költözik majd az átalakítás után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.