'Elszámolás után jogos lehet az aggódás'

A Csodaceruza lap kiadója nyílt levelet tett közzé a folyóirat-támogatással kapcsolatban azt a látszatot keltve, hogy pályázatának sikertelensége és a gyermekirodalom támogatása között összefüggés van. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a sikertelen pályázat okaira szeretné felhívni a figyelmet.

Az NKA a Csodaceruza nyílt levelére reagálva közölte: fontosnak tartja, hogy a minőségi gyermekirodalom a lehető legtöbb csatornán keresztül jusson el azokhoz, akik a jövő olvasói, könyvvásárlói és irodalombarátai lehetnek. Ugyanakkor az NKA köteles a jogszabályi előírások betartására, és nem teheti meg, hogy a rábízott közpénzekkel ne a törvényben előírt módon gazdálkodjon, pályázati források odaítélésénél ne vegye figyelembe a pályázók korábbi
tevékenységét.

A Csodaceruza című folyóirat 2013-2015. évi kiadására a Nemzeti Kulturális Alap Folyóirat-kiadás Kollégiumához a Sándor Csilla tulajdonában lévő, általa képviselt Magyar Gyermekirodalmi Intézet Kft. nyújtott be pályázatot, összesen 48 millió forintértékben. A Kollégium vezetőjét az NKA Igazgatósága azonban a döntés előtt arról tájékoztatta, hogy a Csodaceruza című folyóirat kiadását korábban végző, ugyancsak Sándor Csilla tulajdonában lévő és általa képviselt Csodaceruza Bt. a neki korábban megítélt 2.670.000 forint támogatással sem szakmailag, sem pénzügyileg nem számolt el, és az időközben ellene indult csődeljárás során sem teljesítette kötelezettségeit. A betéti társaság által korábban pályázatban vállalt lapból hat helyett csak négy szám jelent meg, négy könyv kiadása pedig meghiúsult, miközben az ezekhez igényelt támogatást a cégnek átutalták, amit azonban Sándor Csilla cége az NKA-nak nem fizetett vissza.

A fentiekre való tekintettel az NKA Igazgatósága arra is felhívta az illetékes kollégium figyelmét, hogy bár a pályázat mögött álló cég megváltozott, mivel azonban az új cég egyértelműen ahhoz a személyhez köthető, aki elszámolási kötelezettségét nem teljesítette, az NKA Igazgatósága akkor sem köthet szerződést, ha a kollégium a pályázatot támogatandónak minősíti.

A Nemzeti Kulturális Alap éves szinten több milliárd forint támogatást ítél oda több ezer pályázónak. A pályázatok támogatására rendelkezésre álló forrás az ötös lottó szerencsejáték játékadójának bevételéből származik. Az NKA-val szemben jogos elvárás, hogy a rendelkezésre álló pénzt körültekintően, arra érdemeseknek, a törvényi előírásokat magukra nézve is kötelezőnek érző pályázóknak ítélje oda. Ez alól az sem mentesít, ha valaki a közvéleményhez fordulva azt a látszatot próbálja kelteni, hogy a gyermekirodalom jövője forog kockán, miközben vállalásait nem teljesíti – írja lapunknak is eljuttatott közleményében az NKA.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.