Előkerült az elkapart ezüstkincs

Az éremveretek egy bőrből készült erszényben lehettek elrejtve. Erre utal az a virág alakú aranyozott bronz veret, mely az érmek közeléből került elő és egyértelműen a török korra datálható.

Páratlan ezüstlelet került elő Hódmezővásárhelyen. A Tornyai János Múzeum régészei egy civil bejelentés nyomán végeztek leletmentést, és eközben egy 16. századi, a tizenöt éves háború utolsó harmadában elrejtett, 67 ezüsttallérból álló leletegyüttesre bukkantak. A páratlan tárgyi anyagot február 3-án mutatják be a Tornyai-múzeumban a sajtónak.

Az éremveretek egy bőrből készült erszényben lehettek elrejtve. Erre utal az a virág alakú aranyozott bronz veret, mely az érmek közeléből került elő - és egyértelműen a török korra datálható.

A veretek nagy részét egy száz négyzetméteres területen találták meg a múzeum munkatársai. „A pénzek legnagyobb része a szántásból került elő, mindössze 10-25 cm mélységből. Ebből arra következtetünk, hogy egykori tulajdonosa nem ásta el, esetlegesen csak "elkaparta", vagy egy fa odvába rejthette el a kincsét" - mondta Csányi Viktor régész.

A veretek 1534-1594. között készültek, többnyire a Német-Római Császárság területén. Egy tallért Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem uralkodása idején, 1593-ban Erdélyben vertek.

A leleteket a Tornyai János Múzeum - a közgyűjtemény felújítása után időszaki kiállítás keretében mutatj be a publikumnak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.