Ellopták a mesterművet

Ismeretlen tettesek ellopták a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez mesterművének, a Száz év magánynak lakat alatt őrzött, dedikált első kiadását a bogotái könyvfesztiválon.

A könyv a hétvégén tűnt el az író emlékére szervezett rendezvény – elvben jól őrzött – központi kiállító standjáról. A ma világhíres mű első kiadása 1967-ben még alig 8000 példányban jelent meg az argentin Sudamericana gondozásában. A csak korlátozott számban hozzáférhető első kiadás egy, az író által szignózott példányának értéke a becslések szerint meghaladja a 20 000 dollárt.

Természetesen megszállott gyűjtők számára egy hasonló különlegesség pénzben aligha kifejezhető értéket jelent. Így van ezzel a Bogotában eltűnt darab tulajdonosa, Alvaro Castillo is, aki elmondása szerint évekig vadászott a becses első nyomás egy példányára, amelyre végül Uruguayban bukkant rá. A könyvet Castillo később eljuttatta Márquezhez, aki kézjegyével és dedikálásával tette még értékesebbé a Száz év magány 1967-es kiadását. (globoport.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.