Ellenzéki kurátor-e, aki SZDSZ-es?

A közmédiumokat felügyelő közalapítványok kuratóriumi elnökségébe a törvény szerint megfelelő számú kormánypárti és ellenzéki tagot kell delegálni. Ki gondolta, hogy nem lesz egyértelműen eldönteni, ki képvisel kormánypártot és ki ellenzékit? S mi legyen azzal a taggal, amelyet olyan párt delegált, amelyiknek ciklus közben szűnik meg parlamenti képviselőcsoportja?

A Duna Televíziót felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségében még csak érintőlegesen vetődött föl az a kérdés, hová kell sorolni a frakció megszűnése után az MDF által delegált tagot.

A legutóbbi ülésen az egyik ellenzéki delegált felvetette, hogy a kormánypárti tagok közül kevesebben szavazzanak - mondta a Simkó János kuratóriumi elnök, hozzátéve: várhatólag csütörtöki ülésen szóba kerül a kérdés.

- Nekem az a fontos, hogy a törvény szelleme és betűje egyaránt érvényesüljön - fogalmazott Simkó János, előbbi alatt azt említve, hogy megválasztásuk után a tagoknak nincsen pártállásuk, utóbbin pedig, hogy egyenlő arányban kell a testületben helyet foglalniuk a kormánypárti és az ellenzéki delegáltaknak.

Múlt csütörtöki hír szerint az Országgyűlés elnökétől kéri a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöke annak tisztázását, hogy mi a státusza a paritásos alapon felállított testületben az MDF által delegált egy és az SZDSZ javaslatára bekerült két tagnak.

Kérdés, hogy a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának megszűnése után Csernus János az ellenzékhez számítandó-e vagy valamiféle „harmadik oldalhoz" sorolandó. Ha az utóbbi, az ellenzék újabb tagot delegálhat?

A Kozák Mártont és Rajk Lászlót a testületbe delegáló Szabad Demokraták Szövetsége egy esztendeje kilépett a koalícióból, országgyűlési képviselői azonban megszavazták az új miniszterelnököt, így - érveltek ellenzéki tagok - nem az ellenzéki oldalhoz tartóznak.

A Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének múlt csütörtöki ülésén nem kapott többséget az a felvetés, hogy az MDF-es tag vonatkozásában a házelnökhöz forduljanak, ám az ellenőrző testület elnöke jelezte, saját hatáskörben megteszi ezt a lépést - közölte Rangos Katalin kuratóriumi elnök. Megjegyezte: nem tartja kizártnak, hogy ő maga is aláírja ezt a levelet.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.