Elkezdődött a Haydn év

140 rendezvény, 134 komolyzenei koncert, 30 külföldi sztárelőadó 13 városban országszerte és külföldön – ez a hivatalosan tegnap elkezdődött Haydn-év lényege számokban. Az MTA Zenetudományi Intézetében megtartott megnyitón elhangzott: az év célja többek között az, hogy itthon és külföldön is mindenki úgy gondolja, hogy Magyarországon a Zenét nagybetűvel írják. Ez ugyanis a mostanában zajló zenei évadok szlogenje.

Jövőre, halálának 200. évfordulóján Joseph Haydnra emlékeznek világszerte, így Magyarországon is, ahol a zeneszerző több mint 30, művészileg termékeny évet töltött. A Haydn év programjait a KLASSZ Zenei Iroda koordinálja a Haydn Tanácsadó Testület segítségével, amelynek tagja például a nemzetközileg elismert Haydn szakértő, Prof. dr. Somfai László, a Bartók Rádió adófőszerkesztője, Farkas Zoltán, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, dr. Batta András.

A tervek szerint a Haydn Év programjainak segítségével megismehetővé válik Haydn egész munkássága, különös tekintettel a Magyarországon töltött időre, az Esterházy családra és a korra, amelyben Haydn élt és alkotott. A programok két központja a Haydn életében kiemelkedő szerepet játszó fertődi Esterházy kastély és környéke, illetve Budapest lesz.

Eszterháza az exkluzív koncertkuriózumoknak ad helyet, mint Malcolm Bilson, az Orchestra of the Age of Enlightenment, a Mosaďques-vonósnégyes, vagy a Tomasini-vonósnégyes hangversenye. Bemutatkoznak a KLASSZ Tehetségek Program fiatal versenygyőztesei is, például az Accord Vonósnégyes és a Trio Duecento Corde. A Kastélykoncertek sorozat ismert fesztiváljai mellett új komolyzenei sorozatot is indul Vendégségben Eszterházán címmel: neves külföldi fesztiválok mutatkoznak be, mint a Haydn-Biennale Vlaanderen, amely Belgium egyetlen, Haydn műveit rendszeresen bemutató fesztiválja, a Köln mellett fekvő barokk stílusú Brühli-kastély fesztiválja, vagy az eisenstadti Haydn Ünnepi Játékok. KLASSZ-MR Fesztivál néven a Bartók Rádióval közös, háromnapos fesztivált is szerveznek Eszterházán, amelynek koncertjeit a Bartók Rádió (MR3) élőben közvetíti. Fellép a Concerto Armonico és Spányi Miklós, Vashegyi György és az Orfeo Zenekar, az Akademie für Alte Musik Berlin, az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Fischer Ádám vezetésével.

Budapesten nagyobb érdeklődésre számot tartó programokat rendeznek, mint például a Haydn Maraton a Millenárison: déltől éjfélig Haydn koncertek szólnak majd, a klasszikus zene keveredik más zenei műfajokkal, szimfonikus zenekarok, kisebb formációk, nagy egyéniségek lépnek fel, zenés gyerekprogramok szórakoztatják a legkisebbeket és a fiatalokat. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Millenáris rendezvényeit a 4-es, 6-os „Zene villamos” köti majd össze.

Az év legkiemelkedőbb rendezvénye május 31-e, Haydn halálának 200. évfordulója lesz: ezen a napon több városban, például Esztergomban, Sopronban, Balatonfüreden, Pécsen és Budapesten is felcsendül Haydn A teremtés című oratorikus műve.

Az év eseményeibe a külföldi magyar intézetek is bekapcsolódnak, tematikus programokat szervez a berlini, a londoni, a pozsonyi, a prágai és a sepsiszentgyörgyi központ.

Több konferenciát is tartanak, a legnagyobbat 55 előadóval Budapesten és Eszterházán rendezik meg 2009. május 27-30. között a Magyar Haydn Társaság, a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének szervezésében.
A tegnapi megnyitón bemutatták az év honlapját (www.haydn-2009.hu) is, amelyen részletes tájékoztatást adnak a programokról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.