Elkezdődött, s megleshető a fertődi felújítás

Elindult az ország egyik legnagyobb örökség-turisztikai fejlesztése az Esterházy-kastélyban. A munkálatok augusztus 27-én kezdődtek el a belső díszlépcsőház, a Sala Terrena (nyári hűsölő) és a nyári ebédlő restaurálásával. A kastély folyamatosan látogatható marad, ám nem a szokványos útvonalakon juthatnak be a látogatók a kiállításokra, hanem kulisszákon, rejtett lépcsőházakon keresztül.

Az Eszterháza, Közép-Európai Kulturális Központ I. fejlesztési ütemének kivitelezési munkálatai augusztus 27-én kezdődtek el. A nyári zenei évad zárása után, szeptember 21-től restaurátorok dolgoznak a zeneteremben és a díszteremben is. Október 1-től a belső díszudvar parkosítása kezdődik meg. Az I. fejlesztési ütem során 2011-ig fokozatosan megújulnak a déli nagy park felőli homlokzatok, rekonstruálják a bábszínház tetejét és egy parkoló is megépítésre kerül. Kuriózuma lesz ennek a közel öt évig tartó időszaknak, hogy olyan útvonalak is megnyílnak a látogatók előtt, ahol megleshetik munka közben a restaurátorokat. A fertődi Esterházy-kastélyban a projekt teljes ideje alatt is folytatódik a Haydn zenei fesztiválsorozat nyaranta.

Szeptember 1-től fokozatosan új útvonalakon járhatják be a kastélyt a vendégek, akik nem látnak kevesebbet a kastély kiállításaiból, mint korábban, viszont 10-15 perccel növekszik a látogatási idő. Némi kényelmetlenséget jelenthet ez, ám kárpótlásul az érdeklődők a kulisszák mögé is bepillanthatnak, sőt kevéssé ismert helyeket is bemutatnak számukra. Így többek között megnézhetik munka közben a restaurátorokat a díszteremben és a nyári ebédlőben. A kastélyban működő szolgáltatások, a külön túravezetések, az ajándékbolt, a kávézó, a tourinform iroda és a „parktaxi" zavartalanul működik tovább.

A mintegy 4 milliárd forintos beruházás, 90 százaléka uniós támogatással valósul meg, így a műemlékegyüttesben 2013-ra megnyílhat az Eszterháza, Közép-Európai Kulturális Központ. A projekt első üteme a tervek szerint 2011-ben zárul. Ezt az 1.6 milliárd forintba kerülő szakaszt a kormány 2007. novemberében kiemelt projektként nevesítette, amely lehetőséget teremtett arra, hogy 90 százalékban uniós forrásból újulhasson meg az Európa-hírű egyedi műemlék.

A most induló helyreállítási-fejlesztési ütemet követi a fejlesztés második üteme 2,4 milliárd forintos keretben. Ennek során a többi között tovább bővül a felújított épületek száma és a kastélypark egy része, valamint a két kamarakert is megújulhat. Fogadóközpont épül, amely egyrészt kiszolgálja a kastélyba és a világörökségi területre érkezőket, valamint a régió turisztikai központja lesz. A második ütem megvalósulása után az Esterházy-kastély európai színvonalú központjává válik a Fertő-táj világörökségi területnek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.