Elindultak Pécsről a Csontváry-képek

Július 5-én, Csonváry Kosztka Tivadar születésnapján nyílik meg a tervek szerint az a pesti életműkiállítás, amelynek anyaga jelentős részben a művész pécsi állandó tárlatáról érkezik majd a fővárosba. Ismeretes, hogy a képek elszállítása komoly aggodalmat és heves tiltakozást váltott ki a baranyai megyeszékhelyen, amelynek kulturális kínálatában meghatározó szerepet játszanak Csontváry képei.

Teherautóra pakolták a festményeket
Varga László

A helyiek a Weöres Sándor-szobrát liszttel leöntő és ezzel országos hírnévre szert tévő képzőművész, Böszörményi István vezetésével tüntettek is a képek szállítása ellen, mivel attól tartanak, hogy Csontváry nehezen szállítható alkotásai nem fognak visszakerülni Pécsre.

Két különösen fontos, nagyméretű alkotás ugyanis – a Baalbek és a Mária kútja Názáretben – csak komoly kockázatok árán mozgatható, és kérdés, hogyan bírnák, ha egy éven belül kétszer kéne szállítani őket.

Rendőrök vigyáztak a szállítmányra
Varga László

Páva Zsolt polgármester is hangsúlyozta, hogy a vidék kulturális súlyát jelentős mértékben csökkentené Budapest rovására, ha a képek nem kerülnének vissza hónapokon belül, és L. Simon László államtitkár meg is ígérte, hogy így lesz. A pécsiek ugyanakkor bizalmatlanok, ezért sem maradhatott titokban, hogy – a kisebb képekkel – megkezdődött a gyűjtemény tekintélyes részének szállítása.

Eredetileg szerdára ígérték a szállítást, de régebben újságíróként dolgozó olvasónk, Varga László lapunknak küldött képein látszik, hogy már tegnap délután megkezdték a Csontváry-képek elszállítását Pécsről Budapestre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.