Elindul az állóhajó

2014. január másodikán megszűnik állóhajónak lenni az a38: eljött a tízéves karbantartás ideje, a szerkezetet „ki kell emelni”. Az Artemovszk 38 ezután a révkomáromi hajógyárba kerül, ahol úgynevezett teljes generálon esik át a közönség által a világ legjobb klubjának választott hely.

Tíz év alatt mintegy tízezer zenekar, szólóelőadó, író, festő, színházi ember, egyáltalán: művész lépett fel az A38 hajón. A 2003. április 30-án, a Petőfi híd budai hídfőjénél megnyíló hely eddig mintegy ötezer programot vezényelt le, a koncertek, kiállítások, performanszok egy évtized alatt körülbelül kétmillió látogatót vonzottak. Mármint a jegybevételek alapján, vagyis ennyi fizetővendég lépett a fedélzetre. A valós látogatószám ennél persze jóval több – mondta el Vasák Benedek, a hajó munkatársa kedden.

Maceo Parker adta itt az első koncertet tíz esztendeje, idézték fel a múltat a sajtótájékoztató résztvevői. Az eredményekről szólva Vasák a teljesség igénye nélkül elmondta: időközben névadó, illetve szervező partnerei lettek a Sziget egyik legnagyobb fedett helyszínének, az A38 sátornak. Profilbővítés is történt: míg az A38 kimondottan koncerthelyszínként indult, mára „összművészeti kulturális központ” – köszönhetően egyebek mellett annak, hogy 2010-ben egy plusz szárny hajóhoz illesztésével megnyílt egy kiállítóterem is, ahol a kortárs képzőművészeti élet jelentős alkotói mutatkoztak be az elmúlt esztendőkben. „Az A38 műfajt teremtett”, fogalmazott Vasák, utalva a programok sokszínűségére és arra: akad néhány zsáner, amelyet itt hallhatott először élőben a budapesti közönség. Talán egy kicsit minta is lett a hajó, tette hozzá: azt modellezi, hogyan lehet a város és a folyó együttélését jól megvalósítani, illetve jobban bevonni a Dunát Budapest életébe.
A születésnapot nem hosszas önünnepléssel abszolválják, inkább arra törekednek a szervezők, hogy csokorba fogják a meglehetősen szerteágazó tevékenységüket – tudtuk meg. A Tíz a vízen című programsorozat keretein belül valóban lesz minden, amiről az A38-at ismerni lehet. A hely elindít egy úgynevezett aloldalt, vagyis microsite-ot a weblapján, ahol az elkövetkező hetekben időrendben gyűjtik össze az elmúlt tíz év legfontosabb eseményeit, lesznek szöveges összefoglalók, fotók és videók is.

A jövő heti születésnapi programok között találjuk José Gonzales zenekarának, a Junipnak a lemezbemutató koncertjét, amelyre egyébként a magyar Rájátszás projekt hangolja majd rá a közönséget. (Ez utóbbi néhány menő magyar rockzenész és néhány menő magyar író rendhagyó együttműködésének eredménye.) Éjjel pedig beköltözik az elektronika a hajógyomorba: Rupert Huber és Richard Dorfmeister duója, a Tosca is bemutatja legújabb anyagát Budapesten. A tetőteraszon ugyanezen az estén rendhagyó Random Trip Special koncert lesz Tania Saedi és zenekara részvételével. A frontember eztán a hajó éttermében a Budapest Bár vacsorakoncertjének is vendégművésze lesz – mellesleg ekkor újul meg az étterem étlapja. Tania Saedi és Dorfmeisterék is az Osztrák Kulturális Fórummal folytatott együttműködés nyomán érkeznek Budapestre, mely szervezettel az A38 már hosszú évek óta kooperál.

A születésnapon túl is folytatódnak az A38 sorozatai, és új szériák is indulnak. Ilyen a már említett koncertvacsora a Budapest Bárral, de ilyen a Kiégő Izzók nevű vizuálbrigád, a hajó és a Magyar Villamos Művek együttműködésével megvalósuló fényinstallációsorozat, hogy a koncertek látványvilága még erősebb legyen. Mesemuzsika címmel gyerekprogramokra várják a kicsiket, az idén ötvenéves Liszt Ferenc Kamarazenekarral pedig folytatódik a tavaly elindított komolyzenei programsorozat.

A jövőben is együtt dolgoznak majd számos budapesti külföldi kulturális intézettel, illetve nagykövetséggel – ez a születésnapi programdömpingen is tetten érhető, a Junip koncertjét ugyanis a svéd képviselet támogatta, a következő Újbuda Jazz Fesztivál hívószava, témája pedig a Radical Scandinav lesz. Tovább megy a Technokunst és a Kiosk sorozat, de újra lesz Talentométer tehetségkutató is. A születésnappal párhuzamosan teljesen megújul az A38 weblapja, helyet kap a neten egy hajóblog is, mikroblogolni a Tumblr rendszerében fognak a beavatottak, és elindul a helyszín Instagram csatornája is, ahová remek backstage-fotók kerülnek majd. Ősszel pedig, az évtized tapasztalataira alapozva elindul az Akadémia 38 – az élő zene iskolája nevű kezdeményezés, amelynek keretében hangmesterképzésen vehetnek részt az ilyesmi iránt érdeklődők.

A38 hajó
M. Schmidt János 2011.11.13. Digitális 2011. november 13. A38 hajó, szórakozóhely. Csak külső. Fotó: M. Schmidt János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.