Elhunyt Szenes Iván, a nagy slágergyáros

Életének 87. évében hétfőn elhunyt Szenes Iván író, dalszövegíró, zeneszerző, érdemes művész - tudatta a család. Pályatársai szerint amihez nyúlt, abból sláger lett.

Statisztikák szerint Magyarország egyik legtöbbet játszott szerzője.Könnyebb számbavenni, kinek nem írt dalszöveget, mint azt, kinek írt. Nevéhez kötődik például a Nehéz a boldogságtól búcsút venni, a Nemcsak a húszéveseké a világ, az Isten véled, édes piroskám, a Kislány a zongoránál vagy a Tölcsért csinálok a kezemből

Életének 87. évében hétfőn elhunyt Szenes Iván író, dalszövegíró, zeneszerző, érdemes művész. A felvétel 2009. szeptember 8-án készült Budapesten, a Szenes Színházban.
Budapest, 2009. szeptember 8. Életének 87. évében hétfőn elhunyt Szenes Iván író, dalszövegíró, zeneszerző, érdemes művész. A felvétel 2009. szeptember 8-án készült Budapesten, a Szenes Színházban. MTI Fotó: Czimbal Gyula

Legendás munkakapcsolat fűzte Hofi Gézához, akinek olyan, szállóigévé váló szövegeket írt, mint például a "Lazítani, próbálj meg lazítani! ... Kell egy kis áramszünet". Nevéhez fűződik a "Kicsit szomorkás a hangulatom máma" is.

1945-1948 között köztisztviselő, 1948-1949-ben a Világosság című lap munkatársa, 1949-1950-ben a Fővárosi Népszórakoztatási Intézet, 1951-1956 között a Vidám Színpad dramaturgja. 1956-1961-ben az Országos Cirkusz Vállalat varietéosztályának és szabadtéri színpadainak művészeti vezetője. 1961-1979 között a győri Kisfaludy és a József Attila Színház dramaturgja. 1979-től a Vidám Színpad dramaturgja, kabarék szerkesztője, menedzsere - összegzi életútját a Wikipénia szócikke.

Szenes Iván családi hagyomány folytatója. Édesapja, Szenes Andor író, színpadi és slágerszerző, nagybátyja, Szenes Béla író, újságíró. Unokanővére, Szenes Hanna mártírsorsú költőnő. Felesége, Kornai Marianne (Kornay Mariann) színésznő, lánya, Szenes Andrea riporter, korábban az MTV alelnöke.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.