Elhunyt Cesaria Evora, a 'mezítlábas díva'

Szombaton, hetvenéves korában elhunyt Cesaia Evora, világhírű zöld-foki-szigeteki énekesnő – jelentette be a fővárosában, Praiában Mario Lucio Sousa kultuszminiszter.

A „mezítlábas díva” idén szeptemberben vonult vissza, miután lemezkiadója, a Lusafrica szerint olyan kimerülten és gyengén érkezett Párizsba, hogy kénytelen volt lemondani franciaországi fellépéseit.

Cesaria Evora
Cesaria Evora

Cesaria Evora az utóbbi években több műtéten is átesett, köztük egy 2008-as szívoperáción, mely után egészségi állapota jelentősen leromlott.

A világhírnév ötvenéves korában, 1992-ben talált rá, pedig már évtizedek óta énekelt melankolikus, blueshatású saudade-dalokat mindellói bárokban, Sao Vicente szigetén. Miss Perfumado című albumával tűnt fel a nemzetközi porondon, amely több mint kétszázezer példányban kelt el. Tizenegy lemezt készített, 2004-ben Voz D'Amor című albumáért Grammy-díjat kapott.

A „mezítlábas díva” becenevet azért kapta, mert 2008-ban egy szélütés után rendszeresen cipő nélkül lépett fel koncertjein. Párizsban gyógyult, de még kedvezőtlen egészségi állapota mellett is felvette új lemezét, amely a Nha Sentimento címet kapta.

Hazánkban is több alkalommal fellépett, 2002 nyarán a Sziget Fesztivál közönsége is láthatta, 2005-ben pedig a Művészetek Palotájában adott koncertet.

Evora a sajátos hangulatú morna európai követe volt. A brazil modinha és a portugál fado rokonának is tekinthető morna legfőbb hangulati eleme a magyarra nehezen lefordítható sodade, az a kifinomult melankólia, amely a nosztalgikus elvágyódást, a szétszakított családok vagy épp a szerelmesek fájdalmát fejezi ki.

Az énekesnő 70 éves korában, egy zöld-foki-szigeteki kórházban halt meg.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.