Elhunyt Borbély Szilárd

50 éves korában tragikus hirtelenséggel meghalt Borbély Szilárd József Attila-díjas magyar költő, író, irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem oktatója.

Nemzedékének jelentős költője volt, 1988-ban jelent meg első, Adatok című verseskönyve, azóta 14 kötetben jelentek meg versei, esszéi és drámái. Tavaly nagy meglepetésre regényt adott közre, amelyet az év szenzációjaként értékelt a szakma. A Nicstelenek című, a Magyarországon volt és ma is létező szegénységet irtózatos erővel ábrázoló, életrajzi ihletésű könyv első helyre került a Népszabadság az éves könyvtermést értékelő listáján is.

A fehérgyarmati születésű Borbély Szilárdot a debreceni irodalmi élet legfontosabb alakjai között tartották számon. A cívis városban végezte az egyetemet, ott is tanította tegnapig a klasszikus magyar irodalom történetét.

Borbély Szilárd
2013. május 31. Borbély Szilárd. Fotó: Konyhás István

A József Attila-díj, a Csokonai Vitéz Mihály-díj, az Alföld-díj kitüntetettje volt, az idén  januárban kapta meg a Mészöly Miklós-díjat.

Tegnapelőtt a Művészetek Palotájában tartott irodalmi estnek ő volt a főszereplője, beszélt eddigi munkáiról és terveiről is a szép számú közönségnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.