Elhunyt Arik Einstein, az izraeli rock legendás 'keresztapja'

Meghalt Arik Einstein, az izraeli rock legendás alapító atyja, az ország legnépszerűbb énekese kedd éjjel 74 éves korában. Szerda délutáni temetése előtt Tel Aviv központi Rabin terén ravatalozzák fel, ott búcsúzhatnak el tőle a dalain felnőtt izraeli nemzedékek - közölték a helyi médiaforrások.

Szerdán a helyi lapok címoldalán szerepelt a gyászhír, a rádió és televíziócsatornák rendkívüli műsoraiban egész nap Arik Einsteinre emlékeznek. A művész kedden váratlanul összeesett otthonában, és a kihívott mentők, majd a kórházban az érsebészek már nem tudták megmenteni, aortaszakadása nyomán elvérzett.    

Már éjszaka barátok és rajongók tucatjai virrasztottak a kórháznál, majd otthonához is tömegek zarándokoltak, háza előtt örökmécseseket gyújtanak a gyászolók. Benjámin Netanjahu miniszterelnök közleményben fejezete ki bánatát, amelyben az ország hangjának nevezte Einsteint. „Arik volt a legnagyobb, mind az ő dalain nőttünk fel” - fogalmazott.     Simon Peresz államelnök is gyászbeszédben emlékezett meg a zenészről, „egyaránt tűzbe hozta a mi első generációnkat és a fiatalabbakat” - mondta a kilencven esztendős államfő.

A 44 zenei albumot jegyző zenész és színész 1939-ben Tel Avivban született. Első szólólemezét 1960-ban jelentette meg, miközben filmekben és színházban is játszott. A hatvanas évek végétől az izraeli rock meghatározó személyisége lett, de sokoldalú művészként nem adta fel a színészetet sem.

A hetvenes években barátjával, Uri Zohárral ma már klasszikusnak számító szatírikus filmeket és paródiákat is készített. A produkciók nyíltan síkra szálltak a béke ügye mellett és kifigurázták az izraeli társadalom visszásságait. 

Einstein számos zenésszel dolgozott: szinte minden fontosabb izraeli előadóművésszel volt közös zeneszáma. Sziporkázó humoráról, szerénységéről és visszahúzódó természetéről volt ismert. A nyolcvanas évek elején történt súlyos autóbalesete óta alig hagyta el otthonát, nagyon ritkán vállalt nyilvános fellépéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.