Elhunyt a Mirr-Murr alkotója, Foky Ottó

Elhunyt hétfőn Foky Ottó Munkácsy- és Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező, reklámgrafikus, olyan sorozatok alkotója, mint a Mirr-Murr, a kandúr, vagy a Misi mókus kalandjai - közölte családja az MTI-vel.

Foky Ottót hosszan tartó súlyos betegség után, 85 évesen érte a halál.  Több száz esti mesét, gyerekfilmet, reklámfilmet rendezett és tervezett.

Foky Ottó és alkotásai
Budapest, 2012. szeptember 3. Hosszan tartó súlyos betegség után, 85 évesen elhunyt 2012. szeptember 3-án Foky Ottó Munkácsy- és Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező, reklámgrafikus, olyan sorozatok alkotója, mint a Mirr-Murr, a kandúr, vagy a Misi mókus kalandjai. Felvételünk 2010. február 17-én készült budapesti otthonában. MTI Fotó: Földi Imre

Tárgymozgatott filmjei közül több nemzetközi díjat kapott. Rendszeresen részt vett külföldi iparművészeti kiállításokon.

Pályáját tanítóként kezdte, majd elvégezte az Iparművészeti Főiskola díszlet- és bábtervező szakát, '56 után a Pannónia Filmstúdióban dolgozott. A bábfilm készítését Prágában tanulta, nagy cseh mesterektől.

A hatvanas évek elején készítette első tárgyfilmjeit, például babokkal. A hetvenes években rendezte közkedvelt bábsorozatait, Mirr-murr, Ugrifüles, Misi Mókus figuráival. Foky alkotta Makk Marcit, és a második generációs TV-Macit is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.