A mozi egy nagy bordély

Nem akar nagyot mondani, a delikát részletek érdeklik – állítja Bertrand Bonello zenész-rendező, akinek Bordélyház című művét már játsszák a hazai mozik.

Meghalt Palásthy György

Életének 82.

A díjnak a tudata is elég

Markus Schleinzer megírta és megrendezte első játékfilmjét, a Michaelt. A pedofil gyermekrabló portréja Cannes-ban robbant, majd bejárta a világ fesztiváljait, most került a mozikba náunk. A filmest telefonon értük utol.

Rögös úton

Jack Kerouac Úton című művét adaptálva készített filmet a beatnemzedékről Walter Salles. Interjú

Pillantás a hídról

Amikor vasárnap délben Tony Scott (22 film, köztük a Beverly Hills-i zsaru, a Top Gun, a Kémjátszma rendezője) az óceánba vetette magát egy Los Angeles-i hídról, nemcsak hatalmas űrt, hanem hatalmas kérdőjeleket is hagyott maga után.

 

Elhunyt a Mirr-Murr alkotója, Foky Ottó

Elhunyt hétfőn Foky Ottó Munkácsy- és Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező, reklámgrafikus, olyan sorozatok alkotója, mint a Mirr-Murr, a kandúr, vagy a Misi mókus kalandjai - közölte családja az MTI-vel.

Foky Ottót hosszan tartó súlyos betegség után, 85 évesen érte a halál.  Több száz esti mesét, gyerekfilmet, reklámfilmet rendezett és tervezett.

Foky Ottó és alkotásai
Budapest, 2012. szeptember 3. Hosszan tartó súlyos betegség után, 85 évesen elhunyt 2012. szeptember 3-án Foky Ottó Munkácsy- és Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező, reklámgrafikus, olyan sorozatok alkotója, mint a Mirr-Murr, a kandúr, vagy a Misi mókus kalandjai. Felvételünk 2010. február 17-én készült budapesti otthonában. MTI Fotó: Földi Imre

Tárgymozgatott filmjei közül több nemzetközi díjat kapott. Rendszeresen részt vett külföldi iparművészeti kiállításokon.

Pályáját tanítóként kezdte, majd elvégezte az Iparművészeti Főiskola díszlet- és bábtervező szakát, '56 után a Pannónia Filmstúdióban dolgozott. A bábfilm készítését Prágában tanulta, nagy cseh mesterektől.

A hatvanas évek elején készítette első tárgyfilmjeit, például babokkal. A hetvenes években rendezte közkedvelt bábsorozatait, Mirr-murr, Ugrifüles, Misi Mókus figuráival. Foky alkotta Makk Marcit, és a második generációs TV-Macit is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
A NOL kiadója a Népszabadság zrt. © Minden jog fenntartva.