Elhunyt Réz Pál

Elhunyt Réz Pál, közölte a Magvető Kiadó. A Széchenyi-díjas magyar irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő, műkritikus 86 éves volt.

Réz Pál 1930. július 25-én született Aradon. A 19-20. századi irodalom kiemelkedő egyéniségeivel foglalkozott, a kortárs magyar irodalom kiváló ismerője és szakértője volt.

Réz Pál
Réz Pál
Mediaworks

1951-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, 1989-től a Holmi főszerkesztője volt. Kosztolányi Dezső összes műveit sajtó alá rendezte, 1969-1975-ig jelent meg a 22 kötet folyamatosan.

Déry Tibor, Ottlik Géza, Örkény István, Vas István, Tersánszky Józsi Jenő műveit rendezte sajtó alá, írt hozzájuk jegyzeteket, utószót vagy rövid kivonatot, fülszöveget.

2015 szeptemberében jelent meg a Magvető Kiadó által újraélesztett Tények és Tanúk sorozat első kötete, Réz Pál memoárja, a Bokáig pezsgőben, amelyet Parti Nagy Lajossal közösen írt.

Csernus Tibor festményen is megörökítette

Csernus Tibor, háború utáni magyar festészet egyik nagy alakja több „irodalmi" képet is festett. 1954-ben készült Juhász Ferenc-portréja, egy évvel később, 28 évesen pedig megfestette a New York (akkor Hungária) kávéház „mélyvízében" üldögélő három ifjú kiadói lektort. A New York palotában működött az Illés Endre vezette Szépirodalmi kiadó, amelynél kiadói szerkesztőként, azaz lektorként működtek a nagyreményű fiatalemberek. Az akkor 24 éves Vajda Miklós – később a New Hungarian Quarterly című folyóirat legendás szerkesztője – ül bal oldalon, középen a 27 éves Domokos Mátyás – a hatvanas-hetvenes években a Szépirodalmi főszerkesztője – jobbra pedig az akkor 25 esztendős Réz Pál. Tessék nézni ezeket az optimista tekinteteket a Rákosi-időkből, amiket láthatólag csak alkohol fogyasztásával bírtak elviselni! (Micsoda formalizmus ez a piros tulipán ott a kép jobb oldalán!)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.