Elhunyt Kamondi Zoltán

Meghalt Kamondi Zoltán. 55 éves volt. A Balázs Béla-díjas filmrendező halálhírét a Props Commando - Set Dressing & Property Team filmes ügynökség jelentette be.

Mint életútjáról a hvg.hu írja: Kamondi Zoltán 1986 és 1988 között a Balázs Béla Stúdió vezetőségének tagja volt. 1989-ben, a román forradalom alatt haditudósítóként dolgozott a japán és a francia televízió megbízásából, valamint tudósítója volt a Szabad Európa Rádiónak. Ez idő alatt Makk Károllyal is dolgozott, mint forgatókönyvíró és társrendező.

2001-ben huszonöt órás dokumentumfilmet rendezett Petri György költő életéről és munkásságáról, In Memoriam Petri György címmel. Az interjú közvetlenül a költő halála előtt készült.

2002-ben miután befejezte következő filmjét, a Kísértéseket, tanítani kezdett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 2006-ban befejezte Dolina című, 2000-ben megkezdett negyedik játékfilmjét, amely Bodor Ádám Az érsek látogatása című novellája alapján készült, és amelyet 2007-ben mutattak be. A Magyar Filmszemlén a Legjobb Látvány díját kapta. Karlovy Vary-ban jelölve volt a Kristály Glóbusz díjra.

Díjat nyert több fesztiválon, az USA-ban hármat. 2009-ben producerként bemutatta az „1" című filmet Pater Sparrow rendezésében. Haláláig forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként dolgozott - írja róla a hvg.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.