Élesedik a vita Jézus felmenőiről

Máté evangéliumának legelején olvasható, hogy Jézus Dávid király házából származott, Izrael második és legnagyobb királyának közvetlen leszármazottja a zsidó messiási hagyomány elképzelésével összhangban. Ezért is különösen érdekes, hogy éppen a karácsony előtti napokban robbant ki vita arról, valóban létezhetett-e történelmi személyként Dávid és fia, Salamon, Izraelnek a Szentírás szavaiból ismert királysága.
Nemrégiben a Mississipi Állami Egyetem kutatói hat aprócska agyagpecsétet találtak egy a Gázai-övezet közelében lévő helyen, amelyek vezetőjük, James W. Hardin szerint valamiféle közigazgatás, bürokrácia, tehát állami szervezettség létére engednek következtetni az időszámításunk előtti 10. században a területen, vagyis igazolhatják, hogy fennállt valami Dávid és Salamon királyságához hasonló képződmény akkoriban. Ha ez a merész következtetés igaz, akkor – ahogy a kérdést tárgyaló cikkek visszatérően mondják – teljesen át kell írnunk a történelemkönyveket a korszakra vonatkozóan.

Bár nem becsüli le az agyagpecsétek jelentőségét, nem menne ilyen messzire egyelőre a téma szakértője, a Tel-Avivi Egyetem régészprofesszora, Israel Finkelstein. A leletek szerinte is bizonyíthatják egy a területen lévő városállam létét, amely nem azonos a közelben lévő Gath-tal, a korabeli nagyobb filiszteus városállammal, amelyből a Biblia szerint Góliát, a Dávid által legyőzött óriás is származott. Finkelstein figyelmeztetett, hogy a kérdéses terület túl messze (több mint száz kilométer távolságra) van Jeruzsálemtől és a leletek pontos kora is meglehetősen bizonytalan tehát ráérünk még kicserélni a modern kritikai-tudományos kutatások alapján megírt tankönyveinket.

Finkelstein egyik e tárgyban társszerzővel írt könyvében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az időszámításunk előtti 10-században Jeruzsálem egy kis hegyvidéki település volt és korántsem az a hatalmas királyság, amelyről a Biblia beszél.

A Jézusnak az evangélium szerinti ükszüleiről és királyságukról szóló alighanem jövőre is folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.