Elég volt! - mondják a városvédők

A városvédő szervezetek csúcs-tömörülése, a Podmaniczky Páholy nyílt levélben tiltakozik az ellen, hogy a VI. és VII. kerületi rendezési tervet és fejlesztési koncepciót a közérdeket semmibe véve alkották meg. Felkéri a főpolgármestert, hogy eddigi állásfoglalásainak szellemében használjon fel minden törvényes eszközt a két városrész épített környezetének évek óta folyó, az főváros egész arculatát súlyosan érintő pusztítása megakadályozására.

A Podmaniczky Páholy névadójának tavalyi születésnapján nyilvános felhívással fordult valamennyi érintetthez Budapest XIX. században született értékeinek megőrzése érdekében. A felhívást a város egész területén tapasztalható rombolások indokolták.

Különösen nagy sajtóvisszhangot keltenek a Belső Erzsébet- és Terézvárosban zajló bontások és ingatlanfejlesztések, amelyek a világörökség részét képező és Budapest múltját kivételes erővel őrző értékeket tüntettek el. A néhány éve elindult civil tiltakozás eredmé-nyeképpen sok épületet műemléki védelemben részesített a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, hogy ezzel mentse meg azokat a lebontástól. A legutóbbi évek védetté nyilvánítási javaslatait a szakminiszter csak a legutóbbi napokban fogadta el.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal új értékvédelmi politikát kezdeményezett: megállapodást kötött a VII. kerületi polgármesterrel, hogy a Hivatal rohammunkában elkészíti az érintett körzet teljes épületállományára vonatkozó felmérést és hasznosítási javaslatot, amelyet a kerület beépít új szabályozási tervébe. A munka idejére változtatási tilalom lépett érvénybe.

A KÖH a vállalt munkát elkészítette, a kerületi képviselő testület azonban az új szabályozási tervet úgy hagyta jóvá, hogy a javaslatokat egyáltalán nem vette figyelembe. A szabályozási tervet a közigazgatási hivatal törvénytelennek minősítette, mert azt a főpolgármester vétója ellenére fogadta el a kerület.

Az év elejétől a Közigazgatási Hivatal felügyeleti joga beszűkült. Ezért február 10-én civil szervezetek levelet juttattak el a kerületi képviselőkhöz, felszólítva őket a kerület építési ügyeiben a törvényesség betartására, mert a másnapi képviselő testületi ülés foglalkozott a közigazgatási hivatal óvásával. Ezt az óvást és a civilek figyelmeztetését a kerületi fő-építész előterjesztésére a képviselő testület ismét figyelmen kívül hagyta. Ezáltal folytatódhatnak az olyan ingatlanfejlesztések, amelyekkel kapcsolatban fennáll a bűncselekmény gyanúja. Az eddigi privatizációk és szabályozások intézési módja a polgármester és önkormányzati tisztségviselők ellen jelenleg is folyó ügyészségi eljárást eredményezett.

A Podmaniczky Páholyba tömörült szervezetek is jogosnak és szükségesnek tartják, hogy felszólítsák a VII. és VI. kerületi képviselőtestületek tagjait, hogy tartsák, illetve tartassák be a város belterületével kapcsolatos hatályos jogszabályokat, különösen a kulturális örökség védelméről szóló trövényt,  valamint a világörökség helyszíneinek műemléki jellegű területté nyilvánításáról szóló, és a területet lehatároló NKÖM rendeletet, és azonnal helyezzenek hatályon kívül minden olyan rendezési tervet és fejlesztési koncepciót, amely ellentmond az idézett jog-szabályoknak.

Egyúttal felkérik a főpolgármestert, hogy eddigi állásfoglalásainak szellemében használjon fel minden tör-vényes eszközt a VI. és VII. kerület épített környezetének évek óta folyó, az főváros egész arculatát súlyosan érintő pusztítása megakadályozására. Felkérik az illetékes szakminisztert, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal értékvizsgálata alapján a műemléki védelmet hatáskörénél fogva azonnali hatállyal terjessze ki a területen védelemre javasolt valamennyi épületekre, hogy így vegye elejét azok lebontásának.

A Podmaniczky Páholyt alkotó szervezetek:

Budapest Kör, Budapesti Városvédő Egyesület,  Kamermayer Projekt Egyesület, Kós Károly Egyesülés, Lát-Kép Egyesület, Levegő Munkacsoport, Nagy Budapest Törzsasztal, ÓVÁS! Egyesület, Szeretem Budapestet Mozgalom, Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.