Eldorádó a könyvtárban

ELDORADO címmel új, nagyszabású projekt indul november elsején az Országos Széchényi Könyvtárban. Célja, hogy a felhasználók digitális formában, jogszerűen hozzájuthassanak a szerzői jogi védelem alatt álló, illetve e védelem hatálya alól kikerülő dokumentumokhoz a magyar könyvtári információ és dokumentumszolgáltató rendszer (http://www.odrportal.hu) részeként működő szolgáltatásrendszer révén.

A kiépülő rendszer segítségével az olvasók közel négymillió dokumentumról kérhetnek információt és rendelhetnek digitális másolatot akár egy szerzői jog védelme alatt álló dokumentumról is, vagy – a digitális kor követelményei szerint, de a hagyományos könyvtári szolgáltatásnak megfelelően – kölcsönözhetnek akár e-könyvet is.

Az ELDORADO-projekt feladata egy olyan rendszer létrehozása, amely – az oktatás és képzés támogatása mellett – szolgáltatásaival és üzleti modelljével nem veszélyezteti a könyvpiaci szereplők érdekeit, sőt piacösztönző szereplőként segíti tevékenységüket. A kész rendszerben az olvasók és könyvtárosok nyomon követhetik a megrendelések állapotát a megrendelés indításától a digitalizálás munkafolyamatain keresztül a fizetésig és az elkészült digitális másolat átvételéig.

A digitalizálási folyamatok gyorsítását a projektben beszerzésre kerülő nagy teljesítményű – óránként akár kétezer oldal digitalizálását is lehetővé tevő – automata könyvszkenner fogja segíteni.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Európai Szociális Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 250 millió forinttal támogatja a kétéves programot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.