Ekkora háború még soha nem volt magyar színpadon

Rendhagyó történeti ismeretterjesztő egyszersmind zenés-táncos darabban idézi meg az 1. világháborút Bödők Gergely történész-doktorandusz,  ifj. Csoóri Sándor zeneszerző és Nemes Szilvia vezetésével az Imágó Tánc Társulat, hétfőn este a Hagyományok Házában.
A Lehullottak a falevelek – Magyarország az első világháborúban címet viselő, kétszer 60 perces produkció egy vetítéssel támogatott történeti előadáson alapul, amely tág keretben, több perspektívából szemléli a világégést.
Bödők Gergely
Bödők Gergely
Földi D. Attila / Népszabadság

Bödők külön figyelmet szentel mondandójában a katonák háborús tapasztalatainak és a hátországi megváltozott -, nem mindennapi életének bemutatására, beleértve ebbe például a férfimunkára kényszerült nők helyzetét és hétköznapjait, a hadigazdálkodás idején különös evolúción átesett háborús divatot és gasztronómiát is. A szerző érdeklődésünkre elmondta, hogy a vonatkozó szakirodalom mellett korabeli forrásokból dolgozott, a szöveg egykorú sajtóhírekkel, naplóbejegyzésekkel, szépirodalmi idézetekkel és a frontról hazaküldött levelekben rögzített beszámolókkal egészül ki. A korszak Magyarországának eseményeit, hangulatát, életérzéseit népi és polgári zene, valamint Nemes Szilvia öt pár táncosra írt koreográfiája segít átélhetőbbé tenni.

Bödők Gergelyben két éve érlelődött meg az előadás alapgondolata. Érdekes volna – gondolta – ha egy olyan darab születhetne, amely több diszciplínát elegyítve meséli el a világégést, ilyen ugyanis még nem volt, sőt ebben a formában magát a háborút sem alkalmazták még a maga teljességében színpadra, egyfajta komplex hatás elérésére törekedve. Az alkotótársakkal közösen megformált elképzelésből készült szinopszissal az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság 2015-ös pályázatán indult, ahol az Emlékbizottság döntnökei is fantáziát láttak az előadás ötletében, és támogatták annak létrehozását.

A formabontó előadást jelen állás szerint egy alkalommal, 2016. augusztus 29-én, hétfő este hét órától tekintheti meg a publikum a Hagyományok Háza Corvin téri palotájában. A produkcióból valószínűleg DVD-t készítenek, újabb előadást egyelőre nem tervez a társulat, de felkérésre másutt is szívesen bemutatják a színművet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.