Éjszaka a galériában

Izgalmas festmények és szobrok, határozott vonalak, érdekes videóinstallációk és rajzok, remek jazz koncertek - mindez Budapest belvárosi galérianegyedében. Nincs is ebben semmi meglepő, gondolná az ember, csakhogy ezúttal éjszaka bolyonghatjuk be kedvenc galériáinkat az V. kerületben.

Mi sem izgalmasabb annál, mint amikor a kellemesen hűvös nyár estén egyedül bolyongunk a csodásabbnál csodásabb műalkotások között, odakint már eltűnt a nap, és a galériák kirakatát csupán a kinti kandeláberekről beszűrődő fény világítja meg. Van valami nagyon hangulatos az V. kerületi galériákban, az ember szeret arra sétálni, betér néhány helyre, szemrevételezi a helyi műkincseket, fájlalja kicsit a szívét, majd továbbmegy a következő a kincsesházba, s ha nagyon ráér, megiszik egy kávét az Artkatakombában. Hogy mi tehetné ezt az önmagában is nagy élményt még lenyűgözőbbé? Ha mindezt éjszaka tehetjük meg, amikor minden még rejtélyesebbnek és mesésebbnek tűnik. Július 30-án este 17 órától éjfélig minderre lehetőségünk lesz a Műgyűjtők éjszakáján, immár tizenharmadik alkalommal.

A geometria szerelmeseit a B55 Galéria várja „Vonal - az egydimenzió érzete" című kiállításával. Ahogy az várható, a tárlat az egyenesre fókuszál, mely mindig határozott irányt szab és vezet, mégsem unalmas, mégis van benne valami izgalmas. A világ minden tájáról érkező művek az orosz konstruktivizmustól napjainkig átívelő geometrikus művészet irányzatait mutatják be, hangsúlyozva, hogy a geometrikus művészet egyenes irányban folytatódik megjelenésétől napjainkig.

A már említett Artkatakomba először vesz részt a Műgyűjtők éjszakáján. A „Hol van Z?" című kiállításon Fekete Zsolt fotóit tekinthetjük meg, melyek Bába Zoltánnak állítanak emléket. „Életében nem tudtam, hol van Bába! Halála után eredek nyomába, keresem, felkeresem a helyeket ahol jártunk, bolyongok."
Megelevenednek a közös kirándulások képei, melyek egyszerre emlékeztetnek az idő megállíthatatlan múlására, s a soha el nem feledetett pillanatokra, a dolgokra, melyek a rohanó világban is állandók.

A Modern Művészeti galériában érdekes festmények és rajzok tekinthetők meg a XX. század második feléből, valamint a XXI. század elejéről. A közelmúltat és napjaink képzőművészetét olyan művészek reprezentálják, mint Almásy Aladár, Bak Judit, Csohány Kálmán, Z. Gács György, Kass János, Drégely László, Hincz Gyula, Kunt Ernő, Szántó Piroska, Tóth Menyhért, Szüts Miklós és még sokan mások.

Aki kevésbé modernre vágyik, annak érdemes betérni a Kieselbach Galériába, ahol a 19. és a 20. századi magyar festészetből látható egy válogatás, továbbá megtekinthetők a legendás Bedő-gyűjtemény antik anyagának gyöngyszemei is.

Nem árt benézi a Ferenczi és Tsai Aukciósház és Galériába is, ugyanis utoljára lesz látható a Swimmingpool című kimondottan nyári kiállítás. A tárlatot a technikai sokszínűség jellemzi, vannak könnyen emészthető bájos vízparti festmények, de akadnak fotók, videók és van digitális print is. A kiállításon ember könnyen elvész a feneketlen kékségben, mely hol aranyosan világos, hol mélabúsan komor.

Hogy a felejthetetlennek ígérkező éjszaka se legyen egysíkú és csapjon át unalmasba a galériákból ki- és bejárkálás közepette, koncertek aranyozzák be az érdeklődők estéjét. A Haas Galéria előtt a most 3 éves Haas Daléria zenés műsora gondoskodik majd a megszokott jó hangulatról késő estig, majd a Vili és a verebek zenélnek.

A hagyományhoz híven pedig jazz várja a muzsika szerelmeseit a Pintér Antikban, ahol este 9 órától a Dresch Quartet lép színpadra.

 

 

Műgyűjtők éjszakája
Műgyűjtők éjszakája, Kurucz Árpád felvétele, 2009-07-30,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.