Egyszer csak azt mondta a Szput: nyik

Dupla bulival búcsúzott a magyar színházi élettől a Szputnyik Hajózási Társaság. Nem búfelejtő partit adott, bár sok összeborult, könnyes szemű szputnyikost és Szputnyik-szimpatizánst láttunk, hanem Óver dózis címen abszurddal átitatott búcsút hirdetett a túlélésért adományt gyűjtő TÁP Színházzal. A régi POSZT-bulik nosztalgiája kapott el többeket az A38-as hajón.
A TÁP Színház vezetője, Vajdai Vilmos reagált nyilvánosan elsőként, mikor Bodó Viktor bejelentette: feloszlatja – írjuk le a teljes nevét – a Szputnyik Hajózási Társaság Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet, Labort. Megdöbbent, hogy a hírtől nem robbant fel a színházi világ, csak mindenki magában morgolódott. Az egyik legfontosabb független színháznak tartja a Szputnyikot, példamutató előadásokkal, a legnagyobb formátumú fiatal rendezővel, akivel ráadásul többször is együttdolgozott. Szolidaritását erőteljesebben akarta kifejezni annál, mintsem tüntet vagy aláír, ezért adománygyűjtést kezdeményezett nekik.
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Hirtelen jött felhívását azonban hamarosan vissza is vonta, miután elbeszélgetett Bodóval. Rájött, annyi pénzt úgysem tud összeszedni, ami folyamatos működést garantálna a Szputnyiknak, és kiderült az is, nemcsak a finanszírozás hiánya és kiszámíthatatlansága miatt döntött a felszámolás mellett a vezetés. Az indokok között szerepelt az is: a külföldi munkák már ellehetetlenítették a hazaiakat. Ez pedig kezdte szétforgácsolni és felőrölni a társulatot. (A külföldi munkák bevételei segítették leginkább életben maradni a színházat).

Vajdai azt sem titkolta, hogy a TÁP Színház is veszélyben van. Nem véletlen, hogy az Óver dózis buli alkalmával előadásainak továbbjátszásáért, új bemutatók létrehozására gyűjtött – különböző támogatói kategóriás jegyekkel és egyéb adományokkal. Még azelőtt tette, hogy kiderülne, mennyi működési támogatást kapnak 2015-re a függetlenek. (Az eredményhirdetés a napokban várható, mivel a pályázatokat március 25-ig kellett leadni, és papírforma szerint egy hónapon belül dönt a kuratórium.)

A színházi eseményekkel fűszerezett évad végi bulira leginkább színháziak érkeztek, főként előadás után. (A „nem-fellépők" is kiperkálták a belépőt.) A régi szputnyikos produkciók vetítése utáni korábbi szövegírójuk, Juhász Kristóf abszurd produkciója elővetítette a következő órákon át futó TÁP-os Minden Rossz Varieté stílusát. (Idézet Juhász szóvicceiből. „Egyszer csak azt mondta a Szput: nyik." „Hajó nélkül űr keletkezik." „Megint adtunk a szarnak egy fotont.")

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A varieté fricskájának célja, hogy a sok jó előadás és rendezés mellé megmutassák a minősíthetetlent, a színészek meg vállalják, hogy alaposan leégetik magukat. A közönségnek a tapsolásért anyázás jár, az egyetlen elvárható reakció a fujolás. Az évek során Vajdaiék tényleg összesöpörtek jó néhány példát a vállalhatatlan kategóriából (ennek volt most legerősebb példája a fogyatékkal élők és a kisebbségek kifigurázásáról szóló freak show), így „mission completed". Szombaton külön szekciót képviseltek a szputnyikos színészek, többször is teret kapva a pocsékból. Mellettük olyan „különlegességeket láthattunk" mint például az orrlikkal furulyázó Gosztonyi Csaba, egy tál víz felett, majd a vízbe fejelő, ott is éneklő Jordán Adél és Rezes Judit, a delfinnyelvre fordító Paizs Miklós és a két konferanszié: Vajdai és Schönberger Ádám a Kabaréból énekelt-táncolt Wilkommen-dallal, a már jól ismert elviselhetetlen stílusban. Ha lehet a rosszat rangsorolni, a kedvencünk: Keresztes Tamás és Horváth Ákos régóta ismert Grippen-fivérek elnevezésű bénázó artistapárosa és Andrássy Máté Obama-dala.

A varietén túl lehetett egyperces színházba nevezni és színészt simogatni, rózsaszín malacperselybe pénzadományt dobálni és a Puszi együttes koncertjén meghallgatni például a Mit loptál ma Kolbász Viktor? című számot.

A hajóban rég nem látott kollégák, ismerősök örültek egymásnak, többen meg is jegyezték: ez az évadvégi parti valójában a Pécsi Országos Színházi Találkozó fénykorának összejöveteleire emlékeztetett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.