Egymilliárd a kondorosi kastélyra

Több mint egymilliárd forintból az elkövetkező években felújítják a Kondoros külterületén található Batthyány–Geist-kastélyt – jelentette be a Miniszterelnökség államtitkára kedden a helyszínen.
L. Simon László elmondta: a Nemzeti Kastélyprogramban eredetileg két Békés megyei kastély, a geszti Tisza- és a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítása szerepelt, ám a térség országgyűlési képviselőinek kérésére utólag bekerült a programba a kondorosi is.

A kastélyok rekonstrukciója mellett folynak az előkészületek Gyulán is, ahol a vár szűkebb környezete fog megújulni.

A vadászkastélyt Batthyány László 1844 és 1851 között építette. Itt alakult meg az ország első hivatalos vadásztársasága, sőt az építtető 1851-ben a társaság rendelkezésére is bocsátotta a kétszintes, romantikus stílusban épült kastélyt.

Batthyány László 1858-ban a gyulai származású Geist családnak adta bérbe a kastélyt, már az új bérlő alatt épült meg a hozzá csatlakozó, Ybl Miklós által tervezett kápolna. A vadászkastélyban és a hozzá tartozó területen kapott gazdatiszti állást Petőfi Sándor öccse, István is, aki 1858-tól 22 esztendőn keresztül dolgozott a birtokon.

A második világháború végén a Geist család elmenekült, a kastélyt államosították, majd iskolaként, termelőszövetkezeti központként működött. Állagát sikerült megőrizni a rendszerváltásig, ám ekkor egy rosszul sikerült magánosítás miatt rendkívül nagy mértékben leromlott az állapota.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.