Egyedül nem megy

4 pesti moziban, 11 napon át, 26 országból érkező 56 film látható a 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon. A szervezők kurtítani kénytelenek a programot, és a válságot már más filmes mustrák is érzik.

Az idén visszatérünk a kezdetekhez: hiánypótló jellegű a Titanic fesztivál - mondja Horváth György igazgató arra utalva, hogy a mostani krízisben föllépő forgalmazási mizéria miatt ők mutatnak szélesebb palettát a világmoziból. Ám komoly anyagi nehézségek árán.

A fesztivál teljes költségvetése legfeljebb a tavalyi 95 millió forint lehet. Ebből több, mint 50 milliót kapnak az államtól: a kulturális tárcától, a Nemzeti Kulturális Alaptól, a mozgókép közalapítványtól. A többi szponzori támogatás. Legnagyobb támogatójuk az MR2-Petőfi rádió, de a rendezvény mellé állt a többi között a Magyar és a Duna Televízió, a Music TV, az Origo hírportál is. A lebonyolításban nélkülözhetetlen az a digi-Beta lejátszó berendezés, amelyet a Millenáris Park stúdiójától kapnak - ingyen. Az igazgató a nélkülözhetetlen partnerek között említi a Francia Intézetet is, ahol finanszírozó szerepet vállalnak a francia filmek és vendégek meghívásában.

- Médiatámogatóinknál nincs visszalépés, mint másoknál, például a Szerencsejáték Zrt.-nél - jegyzi meg. - Főtámogatót sem tudtunk megnyerni, a kiszemelt energetikai cégeknél, bankoknál leállították a szponzorálást. Az idei Titanic a korábbinál kevesebb filmet mutat be, és elmarad az ünnepi gála is.

A miskolci CineFestet is rosszul érinti a gazdasági válság, az állami támogatások visszaesése tény, vannak olyan pályázatok, amelyeket az idén ki sem írnak - tudjuk meg Madaras Péter programigazgatótól. A fiatal filmesek műveire szakosodott szeptemberi rendezvény költségvetésének a gerincét is a tervezett állami és önkormányzati támogatás teszi ki. A szerencsétlen helyzetben szerencse, hogy a szponzori támogatás az összköltségvetéshez képest az utóbbi években folyamatosan nőtt, így az idén ugyanakkora büdzsével - mintegy 50 millió forint - terveznek, mint tavaly.

- Nem álmodunk túl nagyot, fenntartható fesztivált építünk hat éve - magyarázza Madaras. Mindenesetre komoly fegyvertény, hogy a CineFest képes volt idén is megtartani a főszponzorát, a dublini filmfesztivált is támogató Jamesont: ezzel eddig egyedülálló a hazai filmfesztiválpiacon.

- Bizonytalan a pécsi Moveast filmfesztivál jövője, még az sem biztos, hogy az idén sikerül megrendezni - mondja lapunknak Gyimesi Kinga, a fesztivált rendező Pécsi Filmünnep Nonprofit Kft. ügyvezetője. A főszervező annak ellenére borúlátó, hogy az idén és jövőre fix 50 millió forintos támogatás jut a rendezvénynek az európai kulturális főváros keretből. Gyimesi Kinga szerint egy olyan filmfesztivál színvonalas megrendezéséhez, amelyik tizennégy ország első filmeseiből válogat, még legalább 30-40 millió forintra lenne szükség, amit az egyre szűkülő állami pályázatokon nem lehet megszerezni. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a város teljesen kivonult a Moveast közvetlen támogatásából. Piaci szponzort meg szinte képtelenség találni, "mivel a kulturális mecenatúra Magyarországon megszűnt".

A holnap kezdődő Titanic néhány, később forgalmazásba kerülő bemutatója közül kiemelendő az Európai Filmdíjat, cannes-i kitüntetést és más elismeréseket begyűjtő olasz Gomorra, Matteo Garrone maffiafilmje. A primőrök sokféleségét példázza az önálló szekcióvá alakult versenyprogram, amelynek legjobbja kapja majd a Hullámtörők-díjat. A háromtagú zsűrit a tavalyi nyertes mű rendezője, az izlandi Baltazar Kormákur vezeti, akinek bemutatják új filmjét, a Fehér nászéjszakát. A versenyprogramban szerepel két, a Berlinálén bemutatott mű is: egy norvég off-road mozi (Észak) és egy román szatíra (A legboldogabb lány a világon). Mellettük tajvani, iráni, japán, belga, francia történet alkotja a mezőnyt, és a britek Éhség című alkotása egy ír éhségsztrájkról. Más szekciókban izgalmas animációk is lesznek, például a hideglelős francia Fél(ek) a sötétben című; vagy dokufilmek, köztük egy világpremier: az Eichmann-kommandó elől 1500 zsidót megmentő Kasztner Rezsőről szóló. Ez utóbbi film iránt különösen nagy az előzetes érdeklődés. Összesen 120 vetítést tartanak az Uránia, az Örökmozgó, a Toldi és a KINO moziban. Belépő viszonylag baráti áron, 890 forintért váltható.

 

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Éhség: jelenet a holnap kezdődő Titanic brit versenyfilmjéből
Éhség: jelenet a holnap kezdődő Titanic brit versenyfilmjéből
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.