Egy villanykörtét sem vehetnek Pozsonyban

Megbénult a pozsonyi magyar kulturális intézet működése - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap: az eddigi igazgató, Krasztev Péter megbízása június 30-án lejárt, az intézetnek januártól igazgatóhelyettese sincs, az igazgatói jogköröket senki sem gyakorolja. Az intézet dolgozói így még egy villanykörtét sem vásárolhatnak.

Az újság emlékeztet: a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének pozsonyi igazgatói posztjára május elején írt ki pályázatot a budapesti Balassi Bálint Intézet. A beérkezett pályázatok kiértékelésének határideje június 30-a volt, a bizottság június 28-án ült össze, a pályázatot szabályosnak, de érvénytelennek nyilvánította, mivel a határon túli magyar kulturális intézetek felügyeletét közben átvette a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Balassi Intézet pedig nem tartotta magát kompetensnek az igazgató kijelölésére.

A Navracsics Tibor vezetése alatt álló minisztérium még nem hozta nyilvánosságra, hol tart az új igazgató kinevezésének ügye. Az egy hete leköszönt igazgató, Krasztev Péter már februárban jelezte a Balassi
Intézetnek
, hogy a működés zavartalansága érdekében meg kellene fontolni megbízatása meghosszabbítását, amíg az új igazgató megérkezik.

„Az illetékes minisztériumból erre eddig semmilyen választ nem küldtek. Az intézet jelenleg működésképtelen, mivel ez év januárjától igazgatóhelyettes sincs, azaz nincs aki aláírja a szerződéseket, számlákat. Aláírási joga egyedül az intézet gazdasági munkatársának van, ez azonban nem elég, mivel a bankok és a hivatalos szervek csak két illetékes személy által aláírt dokumentumokat fogadnak el" - magyarázta a helyzetet a lapnak Krasztev Péter.

Elmondta: "A költségvetésben szereplő júniusi rendezvények magyarországi közreműködőinek tiszteletdíját nem tudja kifizetni a pozsonyi magyar intézet, banki átutalást nem hajthat végre, a nyári, illetve őszi rendezvények támogatása is veszélyben forog, mivel nincs, aki a program megvalósulását visszaigazolja."

Egyelőre homály fedi, ki lesz az új igazgató, és mikor foglalja el hivatalát - írta az Új Szó.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.