Egy szép idézet rászedte a profi újságírókat is

Gyászjelentéshez helyreigazítást adott közre a The Guardian. A Wikipédián megjelent szöveget készpénznek vették a nagy újságok is. Pedig Maurice Jarre nem mondta, hogy „halálom pillanatában egy végső keringő csendül majd a fejemben”.

Maurice Jarre világhírű francia komponista, zeneszerző március 30-án hunyt el. Rajongója, Shane Fitzgerald, a 22 éves egyetemi diák nekrológot publikált a Wikipédia szabadszerkesztésű oldalain. „Halálom pillanatában egy végső keringő csendül majd a fejemben" - idézte cikkében az Oscar-díjas Jarre-tól az egyetemista Fitzgerald.

A szociológiát és közgazdaságtant hallgató dublini fiatalember a University College-ban, közvetlenül Jarre halála után szerkesztette a szócikket, és másnap Amerika, Ausztrália, India és Nagy-Britannia tekintélyes sajtóorgánumai is szerepeltették az idézetet nekrológjukban. Csakhogy az egész az egyetemista légből kapott agyszüleménye volt.

- Arra számítottam, hogy blogok, legfeljebb kis helyi lapok veszik át ellenőrizetlenül az idézetet - mondta Fiztgerald az Irish Times csütörtöki számában. A brit The Guardiannak a gyászjelentés helyreigazítását közölte: arra hivatkozott, hogy a fals idézet eredetileg a Wikipédián szerepelt.

A Wikipédia szerkesztésével a felhasználó semmilyen felelősséget nem vállal, szerződést nem ír alá, az állításokért szerzőjük nem vonható felelősségre, mivel bárki átírhatja vagy eltüntetheti őket. Az interneten nehéz kiszűrni a pontos, valós információkat a tévedések, vélemények és átverések közül: nem egyszer hallani, hogy a diákok érettségire vagy egyetemi felvételire világszerte a digitális enciklopédia cikkeiből készülnek, és így az ellenőrizetlen információk elsajátítása után sokszor megbuknak a vizsgán. Azért furcsa, hogy a Wikipédiát a sajtó is annyira elfogadja hiteles forrásként , hogy nem ellenőrizték, autentikus-e a Jarre-nak tulajdonított idézet.

- A történet morális tanulsága nem az, hogy az újságíróknak kerülniük kell a Wikipédia használatát, de nem használhatják az ott szereplő információt anélkül, hogy vissza ne keresnék az eredeti forrást - hangsúlyozta Siobhain Butterworth, a The Guardian olvasószerkesztője.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.