Egy magyar szobrász a prágai kultúrgyárban

Az uniós szoborparódiájáról elhíresült David Černý által kialakított prágai MEET Factoryban dolgozhat februártól két hónapon át Balázs József Tamás az Amadeus Alapítvány és az UNION Biztosító közös programja jóvoltából. Az úgynevezett rezidens program keretében évente két magyar művész alkothat külföldön, cserébe két külföldi pedig Magyarországon.

A műterem-csere program célja, hogy 35 évnél fiatalabb magyar képzőművészek számára egy-egy kelet-közép-európai országban biztosítsa művészeti pályájuk kibontakozását. A hosszú távra tervezett program 1000 euro összegű ösztöndíjat, valamint szállást, műtermet és kiállítási lehetőséget is biztosít a nyertes magyar pályázók számára. Évente két alkalommal nyílik majd lehetőség a fiatal kortárs művészek számára, hogy két hónapot tölthessenek vendégként a részt vevő országok egyikében. Jövőre egy-egy fiatal magyar művész utazik Csehországba és Romániába. A kezdeményezés a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület szakmai közreműködésével valósul meg, akik részt vesznek a pályázó hazai és külföldi művészek elbírálásában is. A 2012-ben első ízben meghirdetett ösztöndíjra 17 művész pályázott, akik közül a fogadó ország zsűrije a 29 éves Balázs József Tamást választotta ki. Ő jövő év február elejétől március végéig a prágai MEET Factory műtermében dolgozhat.

Balázs József Tamás Csapda című alkotása
Balázs József Tamás Csapda című alkotása

A MEET Factory kulturális komplexum Prága külvárosi részében egy tágas, korábbi ipari épületben kapott helyet. Az egykor a vasút által használt épületet David Černý, a unióparódiájáról elhíresült cseh szobrász alakította át többfunkciós művészeti központtá, mely ma többek között képzőművészeti, zenei és színházi események otthona. A 2006 óta működő intézmény 5000 négyzetméternyi területén egy nagyméretű galéria, 15 műterem, kávézó, zenei klub és színházi előadásra alkalmas tér is megtalálható.

A célországok között szerepel a későbbiekben Szlovákia, Románia, Ausztria, és Lettország is. A rezidens program minden esetben egy kiállítással zárul, illetve 2012 nyarától - amikor elkészül az AMA-ház állandó kiállítóterme - a Látványtárban megtekinthetőek lesznek majd a csereprogramban résztvevők alkotásai, illetve az Amadeus házban elkészített művek is.

Az Amadeus Művészeti Alapítvány Magyarország legnagyobb magánalapítványa, 1999 óta elkötelezett támogatója a hazai kortárs művészetnek. Hallagatói Programja révén három illetve két hallgatót egy éves ösztöndíjjal támogat a hazai művészeit felsőoktatás két neves intézményében, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és Pécsi Egyetem Művészei Karán. Ezen felül évente két hallgató juthat térítésmentesen stúdiólakáshoz pályázat útján az Amadeus Diákszállás Program révén. Az alapítvány a pálykezdő programjának keretén belül nagy sikerrel üzemeleteti a 10 művésznek műtermet nyújtó Amadeus Alkotóházat, annak szoborparkjával és könyvtárával, illetve az idei évtől a négy művésznek teret adó kőszobrász műhelyét is. Ezen tevékenységét idén az alapítvány az Union-Amadeus Rezidens Programmal bővítette.

Az Union Biztosító 2009-ben indított komplex kortárs művészeti együttműködési programot az Amadeus Művészeti Alapítvánnyal, a hazai fiatal pályakezdő művészek támogatására. Az együttműködés keretében az Amadeus Alkotóház (AmA Ház) közös működtetése és fenntartása megfelelő alkotói környezetet biztosít az ott dolgozó fiatal festők és szobrászművészek számára, emellett a program része a művészek kiállításokon (Art Fair/Art Market) való megjelenésének támogatása, illetve az 2011-ben elindított rezidens csereprogram.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.