Egy eltűnt hivatalnok – a Trafóban

Különleges színházi előadást kínál pénteken és szombaton este nyolctól a Trafó: Rabih Mroué libanoni író igaz történeten alapuló műve egy 1996-ban eltűnt hivatalnok sorsát követi nyomon. A szerző a libanoni sajtóban az esettel kapcsolatban megjelent híradások, valós dokumentumok segítségével próbálja összeilleszteni a mozaikdarabokat.

A (polgár)háború sújtotta országokban, a katonai övezetekben naponta tűnnek el férfiak és nők, akiket hiába vár vissza a családjuk. Vajon mi történhetett ezekkel az emberekkel, akiknek a létezése valami egészen más valóság ködébe vész? Csupán egy fotó marad itt belőlük, egy kép, ami nem öregszik: csalóka emlék a hiánnyá vált jelenvalóságról.

Az Egy eltűnt hivatalnok nyomában című darabban Rabih Mroué egyetlen valós esetet követ nyomon napról-napra, valós dokumentumok segítségével. Az előadás alapjául szolgáló újságcikk 1996-ban jelent meg a libanoni sajtóban. Az ezt követő, napi rendszerességű beszámolókból egy adóügyi alkalmazott és egy pénzzel teli táska eltűnésének igaz története rajzolódik ki előttünk (a szó szoros értelmében). De hová tűnt a férfi? És miért? És mennyi pénz is volt abban a bizonyos táskában? A tények minden cikkel bizonytalanabbá válnak, a hír helyett marad a hírérték és a spekuláció, legyen szó magánügyről vagy politikai fiaskóról.

A bejrúti székhelyű - de Európa szerte gyakran invitált - színész és rendező, Rabih Mroué 1990 óta készít saját darabokat. Közvetlenül vagy áttételesen Libanon gazdasági és politikai kontextusába helyezett, valóságot és fikciót sajátosan ötvöző dokumentarista jellegű munkáiban a színház különféle kifejezésmódjait használja. Saját bevallása szerint formai szempontból ez a legradikálisabb darabja.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Rabih Mroué színész, rendező, író a bejrúti egyetemen folytatott színházi tanulmányokat és igen korán, huszonhárom évesen, 1990-ben kezdte alkotói pályáját. A libanoni művészek új generációjához tartozik: drámákat ír, darabokat rendez, videókat készít - hatalmas sikert aratva hazájában és szerte Európában. Munkáiban meghatározó a formanyelvek és eszközök innovatív keveredése a performansz-művészettől, a dokumentarista színházon át a videótechnikáig. A libanoni kultúra, politika és gazdaság fontos téma a darabjaiban, ahol szívesen kísérletezik a valóság és fikció határaival.

Az előadások angol nyelvűek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.