Egy száz évvel ezelőtti gyilkosság hiteles krónikája

A Mágnás Elza-rejtély címmel készül kiállítás az óbudai Kiscelli Múzeumban, az egykori Schmidt-kastélyban, vagyis éppen ott, ahol a tót cselédlányból lett mágnásszeretőt 1914-ben meggyilkolták. A tárlat várhatóan januárban nyílik.
A kiállításból kiderül majd, mekkora botrányt váltott ki a kis "tót cselédből lett" celeb, Schmidt Miksa bútorgyáros kedvesének erőszakos halála az első világháború előtti hónapokban. Írt róla Krúdy, Kosztolányi, a Népszava kiszámolta, hogy egy munkásnő fizetésének hányszorosát költötte a szeretőjére a "gaz kizsákmányoló", a korabeli feminista lapok pedig az önálló női karrier lehetőségén elmélkedtek. Persze a korabeli bulvár, az Est görgette leginkább a sztorit, de még a világlapok is foglalkoztak vele.

A kiállítás autentikus helyszínen lesz, ott, ahol Mágnás Elza is sokat megfordult, ugyanis a múzeum volt Schmidt otthona, bútorainak bemutatóhelye. A parkban még ma is látható néhány szobormaradvány abból az időből. Schmidt valószínűleg nagyon kötődött Elzához, ehhez a meglehetősen egyszerű nőhöz, kápolnát rendezett be otthonában, részben ennek helyén lesz a kiállítás, néhány eredeti, korabeli tárggyal.

Az esetnek hosszú utóélete volt, a börtönbüntetésre ítélt gyilkost Tormay Cecile 1919-ben a Lenin-fiúk között vélte tudni (akkor persze bőven börtönben ült), sőt állítólag az egykori péklegénynek a letöltött büntetése után Marosán elvtárs adott munkát...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.